Rusya’da bulunan ‘Himmler Günlükleri’nde Nazi dehşeti

Holokost sırasında milyonlarca Yahudi’yi ölüme gönderen SS lideri Henrich Himmler’in gündelik hayatına dair tüyler ürpertici detaylar ortaya çıktı.

Almanya’da yayınlanan Bild gazetesi, Himmler’in yakın zamanda Rusya’da ortaya çıkarılan savaş zamanı günlüklerini bölümler halinde yayınlıyor. Himmler bir gün, 10 Polonyalının öldürülmesini emretmeden önce masaj yaptırdığını yazmış. Ayrıca Buchenwald toplama kampında bir şeyler atıştırmanın da hoşuna gittiğini söylüyor. SS’e Auschwitz’teki ‘insanları parçalamaları’ için köpeklerini eğitmelerini de söylemiş. Tarihçiler, arkaplanı açıklayan notlarla birlikte günlükleri önümüzdeki yıl yayımlayacak. Hitler’in yakın çevresinden olan Himmler’in resmi unvanı ‘Reichsführer SS’ yani ‘SS’lein Führeri’ idi. Himmler, Yahudiler, Polonyalılar, Sovyet savaş esirleri ve Romanlar gibi ‘ırksal bakımdan aşağı’ olarak sınıflandırılan insanları öldüren ölüm timlerini yönetti. 

Günlükler, Moskova Alman Tarihi Enstitüsü tarafından inceleniyor. 1938, 1943 ve 1944 yıllarını kapsayan günlükler, Moskova’nın hemen güneyindeki Podolsk kasabasında bulunan Rusya Savunma Bakanlığı’nın arşivlerinde bulundu. Tarihçiler daha önce Himmler’in 1941, 1942 ve 1945 yıllarına ait günlüklerini incelemişti ama yakın zamana kadar kayıp parçalardan haberdar değillerdi. Bu keşfe büyük önem atfediliyor ve günlükler Nazi Propaganda Bakanı Joseph Göbbels’inkilerle kıyaslanıyor. Alman araştırmacı Matthias Uhl, Himmler’in bir yandan ince ince toplu cinayetleri uygularken öte yandan da mesai arkadaşları olan SS’lere, ailesine ve arkadaşlarına beslediği büyük ilginin kendisini şaşkınlığa uğrattığını söylüyor.

 

Kategoriler

Güncel Dünya



Yazar Hakkında

1990 İstanbul doğumlu. Kültür sanat, müzik, insan hakları ve güncel politika haberleri yapıyor.