Kutsal Doğuş Kilisesi’nde restorasyon üçüncü aşamada

Filistin’in Beytüllahim (Betlehem) şehrinde bulunan ve İsa Mesih’in doğduğu ahırın üzerine inşa edilmiş olan Kutsal Doğuş Kilisesi’nin restorasyonu sürüyor.

Roma İmparatorluğu döneminde, 327 yılında yaptırıldığı bilinen kilise için 2009’da Kudüs’teki Rum Ortodoks Patrikhanesi, Terra Santa (Kutsal Toprakları korumakla yükümlü Katolik misyonu) ve Ermeni Patrikhanesi tarafından  bu restorasyon projesinde eşgüdümlü olarak çalışmasını sağlayan bir komisyon kurulmuştu. Daha sonra bağışçı ülkelerden toplanan fon ve Filistin hükümetinin ana sponsor olmasıyla 2013’te kilisenin yenilenmesi için çalışmalar başlatıldı. İtalyan mimar Giammarco Piacenti tarafından yürütülen çalışmalarda hali hazırda üçüncü aşamaya geçildi.  

Yüzlerce yıllın tozu

Her yıl Noel yortusunda binlerce Hristiyan’ın ziyaret ettiği Doğuş Kilisesi’nde kurulu olan inşaat iskeleleri üç yıldır dikkat çekiyor. Restorasyon çalışmalarını yürüten Giammarco Piaceti 2015’te verdiği bir röportajda kiliseye ilk ayak bastıklarında binanın çok kötü durumda olduğunu belirtmişti. Kilisenin çatısında büyük miktarda yağmur suyunun biriktiğini aktaran İtalyan restoratör, biriken yağmur suyunun kilisenin içerisine akarak binaya ve duvarlardaki mozaiklere zarar verdiğini söylemişti.

Çalışmaların ilk aşamasında sular tahliye edildi ve çatı tekrar sağlamlaştırıldı. Ardından, 600 yıldan uzun bir süredir varlığı sürdüren ahşap kirişler onarıldı. Kilisedeki 12. yüzyıldan kalma çok sayıda mozaik bulunuyor. Bunlardan en dikkat çekici olanı, Mesih İsa’nın doğduğu yere bakan melek figürü, restoratörler tarafından tekrar ortaya çıkarıldı. Hristiyanlık ve Avrupa tarihi açısından çok önemli olan ve yüzlerce yıldır toz altında kalan diğer mozaikler üzerinde de titizlikle çalışıyor. Özel bir açıyla yerleştirilmiş melek figürleri  kilisenin duvarlarını süslemenin dışında güneş ışınlarını yansıtarak kilisenin aydınlatmasında da önemli bir etkiye sahip. Titizlikle yürütülen restorasyonun bu aşamasında, Temmuz ayında yeni bir melek figürü daha ortaya çıkarıldı.

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında