Gazeteci Ercan Gün ve Yarbay Metin Yıldız tutuklandı

Dink cinayeti soruşturması kapsamında dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Müdürü Yarbay Metin Yıldız ve FOX Tv Haber Müdürü Ercan Gün çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alınan jandarma görevlilerinin işlemleri devam ediyor. Dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat Müdürü Yarbay Metin Yıldız ve halen FOX TV Haber Müdürü olarak görev yapan gazeteci Ercan Gün, İstanbul Adliyesinde çıkarıldıkları mahkeme  tarafından ‘FETÖ üyesi ’ oldukları iddiasıyla tutuklandı. Soruşturma dosyasındaki tutuklu sayısı 16’ya çıktı.

Öldürüleceğini biliyordu 

Jandarma soruşturmasının en önemli isimlerinden biri Metin Yıldız. Yıldız, Dink cinayetinin yaşandığı dönemde Trabzon Jandarma İstihbarat Müdürüydü. Dink cinayetinin azmettiricisi olarak yargılanan Yasin Hayal’in eniştesi Coşkun İğici, Hayal’in Dink’i öldürmeyi planladığını, Trabzon Jandarma İstihbarat görevlileri Uzman Çavuş Veysel Şahin ile Astsubay Okan Şimşek’e verdiğini söylemişti. Soruşturma kapsamında İğci’nin Jandarma görevlileriyle telefon trafikleri tespit edilmişti. 

Trabzon Jandarma görevlileri hakkında Trabzon’da devam eden iki dava daha var. Trabzon’daki davada ifade veren Şimşek ve Şahin, Yasin Hayal’in Hrant Dink’i öldürmeyi planladığı bilgisini İstihbarat Müdürü Metin Yıldız’a ve İl Jandarma Komutanı Ali Öz’e verdiklerini söylemişlerdi. 

Uzman Çavuş Veysel Şahin, Astsubay Okan Şimşek ve dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, Dink cinayeti soruşturması kapsamında tutuklanmıştı. 

Ali Öz’e söylemiş

Metin Yıldız, Dink cinayeti soruşturması kapsamında 2009 yılında ifade vermişti. Dink’in öldürüleceği bilgisinin kendisine “İğici’nin iddiası” olarak söylendiğini aktaran Yıldız, Dink’in öldürüleceği yönündeki istihbaratı, İl Jandarma Komutanı, Asayiş Şube Müdürü ve KOM Şube Müdürü'ne kendi şubesinde görevli personelin huzurunda aktardığını iddia etti.

Yıldız, güvenlik toplantısında bilgiyi aktardıktan sonra Jandarma Alay Komutanı Ali Öz’ün ‘Bu konuyu sonra konuşuruz’ dediğini söyledi. Yıldız, İğici’nin kayıtlı bir muhbir olmadığı ve güvenilir bulmadıkları için MİT ve Emniyet’e özel olarak bilgi vermediğini söylemişti.

Metin Yıldız hakkında Trabzon’da yargılama yapılmıştı. Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesince, Dink'in öldürülmesi olayında "görevi ihmal" suçunu işledikleri kanaatine varılan Albay Ali Öz ile Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız'ın 6'şar ay hapis cezası almıştı. Dosya Yargıtay tarafından suçun ‘ağır cezalık’ olduğu gerekçesiyle bozulmuştu. 

Kategoriler

Güncel