Edebiyatın çınarına veda

97 yaşında hayatını kaybeden, Türkiye edebiyatının ve solunun çınarı Vedat Türkali, bugün son yolculuğuna uğurlandı.

Vedat Türkali için Teşvikiye Camii'nde öğle namazını müteakiben cenaze namazı kılındı. 

Aile yakınları, dostları ve sevenlerinin katıldığı cenaze namazının ardından usta edebiyatçının cenazesi defnedilmek üzere Zincirlikuyu Mezarlığı'na götürüldü.

Törene HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, HDP’li vekiller Ertuğrul Kürkçü, Pervin Buldan, Garo Paylan, Sırrı Süreyya Önder, Celal Doğan, CHP milletvekilleri Gürsel Tekin, Süleyman Çelebi ve Sezgin Tanrıkulu; Gülten Kaya, Ağrı Belediye Eş Başkanı Sırrı Sakık, ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, Sevim Belli, avukat Eşber Yağmurdereli; iş insanı Osman Kavala, sanatçılar Hülya Koçyiğit, Ferhat Tunç, Aytaç Arman, Necmettin Çobanoğlu, Şerif Gören  DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkezoğlu, şairler Suna Aras, Hakkı Zariç, TYS Başkanı Mustafa Köz, sevenleri ve okurları katıldı. 

Fotoğraf: DHA

Törende arkadaşları ve sevenleri adına Cemal Turan bir konuşma yaptı. Ayrıca CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ve yazar Hasan Kıyafet de birer konuşma yaptı.

"Yaşasın halkların kardeşliği" sloganıyla Teşvikiye Cami'den çıkarılan Türkali, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda eşi Merih Pirhasan'ın yanına defnedilecek. 

Polisten cenazeye katılanlara müdahale

Öte yandan, cenaze namazı sonrası Zincirlikuyu Mezarlığı'na yürüyerek gitmek isteyen bir gruba polis plastik mermiyle müdahale etti. Polis, Mecidiyeköy yönüne doğru yürüyüşe geçen grubun önünü kesmek istedi. Cenazeye katılanlar itiraz etti. Yürüyüş polis eşliğinde yapıldı. Harbiye'den Mecidiyeköy'e doğru yürüyen kitlenin önü Şişli Camii önünde bir kez daha kesildi. Polis kitleye dağılması yönünde anons yaptı. Kilte, polis barikatını da aşarak yoluna devam etti. Kitle, Cevahir AVM'nin önüne geldiğinde ise polis, grubu tekrar durdurdu. Polis, cenazeye katılanlara plastik mermi ile gruba müdahale etti. Ancak kortej kısa süreli duraksamanın ardından yürüyüşü sürdürdü.

Fotoğraf: sendika.org

Türkali 29 Ağustos günü tedavi gördüğü Yalova Devlet Hastanesi’nde yaşamını yitirmişti. Yazarın cenazesi dün Yalova’da düzenlenen tören sonrası İstanbul’a gönderilmişti. 

Kategoriler

Kültür Sanat Edebiyat



Yazar Hakkında