Sultanahmet saldırısının altı sanığına tahliye

Ocak’ta Sultanahmet’te 12 turistin hayatını kaybettiği intihar saldırısına ilişkin davanın bugün görülen ikinci celsesinde altı sanık tahliye edildi.

12 Ocak günü İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda IŞİD üyesi Nabil Fadlı tarafından gerçekleştirilen,  12 Alman vatandaşının öldüğü ve 16 kişinin yaralandığı canlı bomba saldırısının bugün görülen ikinci celsesinde 13 tutuklu sanıktan 6’sı tahliye edildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, 13 tutuklu mahkemede hazır bulunurken, tutuksuz sanık Muhammet Handavi ile diğer dört tutuksuz sanık, Gaziantep Göç İdaresi'nden sesli ve görüntülü kayıt sistemiyle duruşmaya katıldı. Saldırıda yaralanan turist kafilesinin rehberi Sibel Şatıroğlu da duruşmaya "şikayetçi" sıfatıyla katıldı.

Suçlamaları reddettiler

Sesli ve görüntülü kayıt sistemiyle ifadesi alınan sanıklar Mulham Almunkkel, Feras Douro, Majed Al Masrı ve İbrahim Lutfi suçlamaları reddetti. IŞİD ile herhangi bir bağlantıları olmadıklarını savunan sanıklardan İbrahim Lütfi, "Silahlı terör örgütü IŞİD üyesi değilim. Herhangi bir irtibatım yoktur. Türkiye'ye yasal yollardan geldim, Suriye pasaportum ve kimliğim vardır. İstanbul'da Muhammet İsa ve Ebu Attar adlı şahıslardan kiraladığım ve benim gibi Suriyeli vatandaşların kaldığı binada kalıyordum" diye konuştu. Canlı bombanın da aynı binada kaldığı sorulması üzerine sanık Lütfi, "Sabah işe gidip akşam dönüyordum. Binada kalan birkaç şahıs dışında sanıkların büyük bir kısmını tanımıyorum. Canlı bomba Fadli'yi bu adreste olay öncesinde görmemiştim. Onun bu adrese ne şekilde ve kimin vasıtasıyla gelip kaldığını bilmiyorum. Suçsuzum, beraatımı istiyorum" dedi.

Rehber Şatıroğlu: Bizi takip mi ettiler?

Saldırıda kendisi de yaralanan turist kafilesinin rehberi Sibel Şatıroğlu ise “Bu olayı her an, halen yaşadığım için psikolojim hala bozuk. Bu etkileri taşıyorum, uzağında kalmak istiyorum. Mahkemeye katılmak istemiyorum. Merak ettiğim tek şey; bizi oraya kadar takip mi etmişler, yoksa tesadüf mü?" diye konuştu.

Altı tahliye, dava 1 Aralık'a ertelendi

Mahkeme heyeti, sanıklar Ahmad Darwish, Ali Alibrahem, Ehab Haidar, Omran Alibrahem, Zafer Alshal ve Zekeriya Derviş'in suç vasfının değişme ihtimali, tutuklu kaldıkları süreyi dikkate alarak tahliyelerine karar verdi. Heyet ayrıca bu sanıklar hakkında yurtdışına çıkış yasağı koydu. Heyet, sanık Ahmad Darwish'in telefon bilgilerinde ismi geçen Lokman adlı şahsın tespit edilerek tanık olarak dinlenmesine karar verdi. Sanıklar Abdulrahman Faaiz Rashif Rashid, Atala Elhasan, Ayad Muner Saud Saud, Fevzi Muhammed Ali, Halil Derviş, Mohammed Khaled Hawaslı ve Omar Hallım Raheem Raheem'in tutukluluk hallerinin devamına karar veren heyet, duruşmayı, 1 Aralık tarihine erteledi.

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında