Almanya ve Türkiye’nin İncirlik krizinde yumuşama

Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı’nın Almanya Federal Meclisi’nde kabul edilmesinden sonra Türkiye, Alman siyasetçilerin İncirlik’teki Alman birliklerine ziyaret yasağı getirmişti. Çavuşoğlu yaptığı açıklamada “İncirlik için izin verebiliriz” diye konuştu.

Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya'nın dostane tutumunu sürdürmesi şartıyla Alman parlamenterlerin İncirlik'i ziyaret edebileceklerini söyledi.

Deutche Welle’nin haberine göre Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman milletvekillerinin İncirlik üssündeki Alman birliğini ziyaretiyle ilgili anlaşmazlıkla ilgili olarak Alman Welt gazetesine yaptığı açıklamada, "Almanya şimdiki tavrını koruduğu takdirde ziyarete izin verebileceklerini" söyledi. Çavuşoğlu, "Almanya'nın Türkiye'ye olumsuz davranması durumunda ise ziyaret yasağının sürebileceğini" dile getirdi.

Almanya Federal Meclisi'nin Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı’nın 2 Haziran’da kabul etmesinden sonra Almanyalı parlamenterlere, İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaret izni verilmiyor.

Berlin'in açıklaması havayı yumuşattı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Çin'deki G20 Zirvesi sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı ikili görüşmenin ardından "önümüzdeki günlerde ziyaret izniyle ilgili olumlu haberler beklediğini" söylemişti.

Alman hükümetinin soykırım kararının hukuki açıdan "bağlayıcı olmadığını" vurgulamasının gerginliğin azalmasında rol oynadığı tahmin ediliyor. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de ziyaret yasağının kalkacağı umudunda olduğunu söylemişti. Merkel ve Steinmeier Meclis Genel Kurulu'ndaki oylamaya katılmamıştı.

Pürüzlerin ortadan kalkmasından sonra Federal Meclis Savunma Komisyonu üyelerinin 4 – 6 Ekim tarihleri arasında IŞİD ile mücadele kapsamında uluslararası koalisyona stratejik destek sağlamak amacıyla İncirlik'te bulunan Alman birliğini ziyaret etmesi bekleniyor.

Almanya, İncirlik'e 200'ün üzerinde asker, Tornado tipi 6 keşif ve bir de yakıt ikmal uçağı göndermişti. Hafta başında Savunma Bakanlığı Almanya'nın İncirlik üssüne 58 milyon Euro'luk yatırım yapacağını duyurmuştu.

Kategoriler

Güncel Türkiye Gündem



Yazar Hakkında