‘Ermeni ajanları’ haberinin ardındaki gerçek

Yaklaşık iki haftadır dolaşımda olan ‘Türkiye’deki Ermeni ajanlar deşifre edildi’ başlıklı haberde yer alan bilgiler gizli değil; sadece Ermenistan'a yapılan vize başvurularının bir kısmı.

Yaklaşık iki haftadır dolaşımda olan ‘Türkiye’deki Ermeni ajanlar deşifre edildi’ başlıklı bir haberde, Ermenistan’ın Türkiye’ye yerleştirdiği ajanlar olduğu iddia edilen bazı kişilerin pasaportlarına ait görseller servis edildi. Ülke genelinde yayın yapan televizyon, ajans ve gazetelerden yerel basına kadar çok sayıda medya organında kelimesi kelimesine aynı içerikle yer alan haberin arkasında ‘Anti-Armenia Team’ adlı Azerbaycanlı bir grup bilgisayar korsanının sosyal medyada yaptığı paylaşım vardı.

Bu grup, Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi’ni hackleyip birtakım gizli bilgileri elde ettiğini, bunlar arasında da söz konusu ‘ajanların’ bilgilerinin de olduğunu iddia ediyordu. Bu haberi kullanan Türkiye’deki medya organlarıysa, hikâyenin devamını kendileri ekleyip bu kişilerin “HDP mitinglerinde fotoğraflarının” da ortaya çıktığını söylediler. Ancak ne var ki Azerbaycanlı grubun elde ettiği belgeler Ermenistan’a ait gizli bilgiler değil, ülkeye yapılan vize başvurularının sadece bir kısmı, ‘HDP mitinglerinde fotoğrafları ortaya çıkan Ermeni ajanları’ olarak gösterilen kişilerse Türkiye’den vize başvurusu yapan kişilerden sadece birkaçı… Hackleme olayıysa yeni değil 2013 yılına ait. Uluslararası bilişim suçları uzmanlarıysa durumun ‘hackleme’ dahi olmadığını, büyük olasılıkla Ermenistan güvenlik ajansında çalışan bir kişinin bilgisayardan başvuru dosyalarını almış olabileceğini söylüyor.

Turan Ordusu

Olay ‘Anti-armenia Team’ grubunun facebook hesabından 25 Ağustos günü yaptığı paylaşımlarla ortaya çıktı. Daha sonra onlara destek veren ‘Türk Hack Team’ adlı grubun olayı paylaşmasıyla haber Türkiye’de de yayıldı. Türk Hack Team’in mesajı şu şekildeydi: “Bizim de bağlı olduğumuz Turan Ordusu’na bağlı Anti Armenian Team, Ermenistan’ın Türkiye’deki ajanlarını ifşa etti. Ermeni istihbarat sunucularını hackleyerek Türkiye’deki ajanların bilgilerini ortaya çıkardı.”

‘Savaş ve aşk’

‘Anti-Armenia Team’ grubunun, gizli bilgiler olduğu iddia edilen bazı görsellerle beraber paylaştığı ilk mesaj ise şu şekilde: “Azerbaycanlı hacker grubu Anti-Armeni Team, Ermenistan’ın hükümet kurumlarına ve emniyet teşkilatına yapılan siber saldırılarla çok sayıda gizli bilgi ele geçirdi. Bu bilgiler Ermenistan Ulusal Güvenlik Bakanlığı serverlarından alındı. Ermenistan’ı ziyaret eden başka ülke vatandaşlarına ait bilgiler bulunuyor. Anti-Armenia Team aynı zamanda başka ülkelerdeki ABD diplomatlarına ait birtakım yüz kızartıcı ve karalayıcı belgelere de ulaştı. Ermenistan bu şekilde ABD’nin diğer ülkelerle olan ilişkilerine etki ediyor. Anti-Armenia Team’in 5 senedir durmadan Ermeni tarafını siber saldırılarla rahatsız eden bağımsız bir grup olduğunu belirtmek isteriz.”

Grup daha sonra olayla ilgili medyaya yaptığı açıklamada, “Nasıl ki savaşta ve aşkta her şey mübahsa, biz de Ermenistan’la savaştayız ve onlar durana kadar bu savaş sürecek” dedi.

Çocukların pasaportları

Öncelikle bu hackleme olayı gerçek mi, hacklenen server hangi kurumun ve elde edilen belgeler ne gibi soruları Ermenistan’daki siber güvenlik uzmanı Samvel Martirosyan’a sorduk. Martirosyan bu hackleme olayının doğru olduğunu ancak yeni değil 3 sene önce yaşandığını söyledi, kendisi bunu ispat eden ilgili ekran alıntılarını da bizimle paylaştı. Martirosyan, bunu Azerbaycanlı korsanların sık kullandığını, eski bir hackleme olayını yeni ve daha ilginç bir şeymiş gibi farklı başlıklarla tekrar tekrar gündeme getirdiklerini söyledi. Ermenistan’ın vize başvuruları arşivi ülkenin Güvenlik Servisi serverlarında bulunuyor. Martirosyan bu arşivlerin normalde Dış İşleri Bakanlığı’nda olması gerekirken Ermenistan’da bu şekilde yapıldığını, ancak güvenlik uzmanı, Ulusal Güvenlik Servisi’nin serverlarının değil sadece bu vize arşivinin hacklendiğini belirtiyor. Martirosyan, “Gizli bilgilerin olduğu söylendiği dosyada küçük çocukların bile pasaport görüntüleri var” diyor.

Anti-Armenia Team’in paylaştığı ‘gizli belgelerde’ pek çok ülkeden, örneğin Afganistan, Gürcistan, Rusya, Çin, Hindistan, Türkiye, İngiltere ve ABD’den Ermenistan’a vize başvurusu yapan kişilerin pasaport bilgileri bulunuyor. ‘Monte Melkonian Cyber Army’ adlı Ermenistanlı korsan grubuysa bu belgelerin 2013 yılına ait vize başvuruları olduğunu doğruluyor.

Hack bile değil

Dünya genelinde bilişim konusunda önemli bir referans olan İngiltere merkezli ‘The Register’ site ise Anti-Armenia Team’in siber saldırı sonucu elde ettiğini iddia ettiği belgeleri bünyesindeki uzmanların kontrolüne sundu. The Register’ın uzmanlarına göre belgeler orijinal, ancak uzmanlar bunun Azerbaycanlı grup tarafından yapılan bir hacklemeden ziyade ‘içeriden bağlantılı bir eylem’ olduğu görüşünde.

Bu olayın Türkiye’deki haberleştirilme şekli ise şu şekilde: “Ermenistan’ın önemli sitelerini hackleyen Anti-Armenia Team, bu kez de Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi’nin (NSS) sunucularına sızdı. Yüzlerce data çeken hacker grubu, Türkiye ile ilgilide çarpıcı ve önemli bilgilere ulaştı. Günlerce çalışan hackerler, Ermeni devletinin Türkiye içerisindeki ajanlarının kimlik bilgilerine ulaştı. Türkiye içerisindeki onlarca ajanı tek tek ifşa eden hackerler, bu bilgileri de sosyal medya hesaplarından paylaştı. Ermenistan’a çalışan ajanların Türkiye’deki kritik noktalarda konuşlandığı ve Türkiye içerisindeki bazı bilgi ve belgeleri sızdırdığı iddia edildi. Öte yandan, Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi’ndeki (NSS) gizli datalardan fotoğraflarına ulaşılan kişilerin HDP mitinglerinde fotoğrafları da ortaya çıktı. O kişilerden olan ve Ermenistan Ulusal Güvenlik Servisi personel listesinde adı bulunan Hazal I.’nın da Türkiye içerisindeki çok popüler bir üniversitede eğitim gördüğü ve Ermenistan’a çalıştığı öne sürüldü. Ortaya çıkan bu durum ise Ermenistan’ın Türkiye üzerindeki oyununu gözler önüne serdi.”  

Kategoriler

Güncel Türkiye Basın



Yazar Hakkında