Darbe soruşturmasıyla ilgili soru önergelerine tek cevap: Memlekette OHAL var

CHP ve HDP milletvekillerinin, 15 Temmuz darbe soruşturması kapsamında açığa alınan, tutuklanan ve gözaltına alınan kamu görevlileriyle ilgili Meclise verdikleri yazılı soru önergelerine Başbakan'dan toplu cevap geldi. Cevapta sayısal veriler paylaşılmazken OHAL KHK’ları hatırlatıldı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından, CHP ve HDP milletvekilleri farklı zamanlarda Başbakan’ın yanıtlaması istemiyle Meclise yazılı soru önergeleri vermişti. 

Cevaplanan sekiz soru önergesinde, kamu personeline meslektaşlarını ihbar etmek için baskı yapılıp yapılmadığı, bugüne kadar kaç kamu personelinin açığa alındığı, açığa alınanlardan kaçının KESK’e bağlı olduğu, memurluğa geri dönmenin önünün neden kapatıldığı, kapatılan üniversitelerin öğrencilerinin yaşadığı mağduriyetlerin nasıl gidileceği gibi sorular sorulmuştu.

Başbakan Binali Yıldırım’ın, Meclisin açıldığı 1 Ekim’de yazılı önergelerinin hepsine yazılı olarak aynı cevabı verdi. Meclisin resmi sitesinde yayımlanan cevapta, tutuklanan, gözaltına alınan ve açığa alınan kamu görevlileriyle ilgili sayısal bilgi verilmedi. Bakanlar Kurulu tarafından KHK çıkarma yetkisi hatırlatılarak, “başlatılan soruşturmalar, ilgili mevzuat çerçevesinde, yetkili makamlarca titizlikle yürütülmektedir” dendi.

Başbakan’ın yazılı cevabında şu ifadeler yer aldı:

“... Bakanlar Kurulu tarafından 21.07.2016 tarihi itibariyle ülke genelinde 90 gün süreyle olağanüstü hal ilan edilmiştir. Bu karar muhalefetin de desteğiyle Yüce Meclis tarafından onaylanmıştır.”

“Bu çerçevede olağanüstü hal süresince Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanann Bakanlar Kurulu tarafından, Anayasa’nın 121 inci maddedi ile 2935 sayılı 4 üncü maddesi uyarınca olağanüstü halin gerektirdiği konularda KHK çıkarma yetkisi kullanılarak bir dizi olağanüsyü hal KHK’sı yürürlüğe konmuştur.

“.. Bahse konu kişilere ilişkin başlatışlan soruşturmalar, ilgili mevzuat çerçevesinde yetkili makamlarca titizlikle yürütülmektedir."

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.