Ban Ki-mun: Suriye'deki trajediyi anlatmak için birkaç kelimem kaldı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kanada öncülüğünde, aralarında Türkiye'nin de olduğu 70'ten fazla ülkenin çağrısıyla, Suriye konulu toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BM Güvenlik Konseyinin Suriye'de barış ve güvenliği sağlama sorumluluğunu yerine getirememesinden esef duyuyorum” ifadelerini kullandı, 7 Temmuz’dan bu yana Doğu Halep'e hiçbir BM konvoyunun giremediğini söyledi.

“Suriye'deki trajediyi anlatmak için sadece birkaç kelimem kaldı” diyen Ban Ki-mun, bölgesel güç rekabetinin Suriye halkının ihtiyaçlarına tercih edilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

23 Eylül'de Halep'te başlayan yoğun bombardımanın ardından yaklaşık 500 kişinin öldüğünü ve bunların dörtte birinden fazlasının çocuk olduğunu ifade eden Ban Ki-mun, 7 Temmuz'dan bu yana Rusya'nın Halep'teki ateşkes ilanıyla sadece acil tıbbi yardıma ihtiyacı olanların tahliye edilebileceğini belirtti.

Rusya, Halep'te Çarşamba günü uygulanan 8 saatlik ateşkesin Suriyeli muhalif grupların kentten ayrılması ve yeni saldırılar düzenlememesi şartıyla uzatılabileceğini duyurmuştu.

Sputnik’in haberine göre, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu dün yaptığı açıklamayla, Halep'teki ateşkesin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in isteğiyle 24 saat uzatıldığını duyurdu.

Şoygu ateşkesi uzatma kararının Şam yönetiminden de destek gördüğünü belirtti.

Ateşkes, başka bir uzatma olmazsa bu akşam 20:00’de sona erecek.

Ateşkes sırasında Halep'teki sivillerin ve muhaliflerin kenti terk etmesi isteniyor. Bunun için iki güvenli koridor açıldı.

Ancak Halep'te yaklaşık 900 militanı bulunan El Nusra Cephesi bölgeyi terk etmeyeceğini açıkladı.

 

 

Kategoriler

Güncel Dünya Dünya



Yazar Hakkında