Soykırım için düzenlenen konsere Cumhurbaşkanı davet edildi

Dresden Senfoni Orkestrası, Ermeni Soykırımı'nın 100’üncü yılı için hazırladığı “Ağıt“ adlı eserini, 13 Kasım’da Almanya’nın İstanbul’daki başkonsolosluğunda verilecek konserde icra etmeye hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı da davetliler arasında.

Dresden Senfoni Orkestrası, Ermeni Soykırımı'nın 100’üncü yılı için hazırladığı “Ağıt“ (Aghet) adlı eserini, 13 Kasım’da Almanya’nın İstanbul’daki başkonsolosluğunda verilecek konserde icra etmeye hazırlanıyor. Konsere Dresden Senfoni Orkestrası’nın aylık etkinlik programında da yer verildi. Konserin ardından Alman-Türk-Ermeni Dostluk Topluluğu'nun düzenleyeceği bir de etkinlik olacak. Bu iki organizasyona Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Kültür Bakanı Nabi Avcı da davet edildi.

Türkiye-AB arasında kriz

Ağıt projesi bir süre önce Almanya-Türkiye-Avrupa Birliği arasında krize neden olmuştu. Türkiye, Avrupa Komisyon'unun yürüttüğü Yaratıcı Avrupa programı, Ermeni Soykırımı’nın 100'üncü yılı çerçevesinde yapılan ‘Ağıt’ projesini desteklediği için programdan ayrılma kararı almıştı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in de sözlü olarak Ağıt projesine desteğini açıklaması Türkiye hükümetinde büyük rahatsızlık yaratmıştı.

Steinmeir, Ağıt projesi için desteğini açıklayıp "Ermeni halkının tehcir edilmesi yaklaşık yüz sene önce oldu. Ne var ki 1915-1916'da yaşanan olaylarla ilgili Ermeni ve Türk tarafı henüz resmi bir uzlaşmaya varabilmiş değil. Bu projede, Almanya ve Ermenistan'dan üç besteci, sadece ölülere ses vermekle kalmıyor, aynı zamanda nefret ve şiddet dolu geçmişle bugün arasındaki boşluğa bir köprü kuruyor. Katılımcılar nefret dünyasında kalmayıp uzlaşıya çağırıyor. Sadece başkalarının hayallerini ve travmalarını öğrenip bunları kabul eden kişilerin, bu kıtayı daha aydınlık bir geleceğe taşıyabileceğine ikna olmuş birisiyim. Ağıt projesi de bu yoldaki önemli köşe taşlarından biri" demişti.

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın desteği

Agos'un ulaştığı 21 Ekim tarihli davet mektubunda şöyle deniliyor: 

"Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,

Sizi Alman-Türk-Ermeni Dostluk Derneği’nin açılış ve konser etkinliğine davet etmekten mutluluk duyuyor ve sizleri aramızda görmeyi ümit ediyoruz.

„Aghet-Ağıt“ turnemizin sonuçlanmasını kapsamlı bir konser ile 13 Kasım saat 19:00’da İstanbul Başkonsolosluğu’nun Kaisersaaal’ında Avrupa Birliği’nin ve Alman Dışişleri Bakanlığı’nın desteği ile kutlamak istiyoruz.

Dresden Senfoni Orkestrası’nın katılımı ile Türk ve Ermeni davetliler için bir konser düzenleyeceğiz. Ulvi Cemal Erkin’in Yaylı Sazlar Dörtlüsü yanında programda Cenk Erbiner’in viola-duosu, Vache Sharafyans Surgite Gloriae’i Viola, Duduk ve Yaylı Sazlar Beşlisi’nde ve Marc Sinan’in elektro gitarda Yello-Blue-Red ile Yaylı Sazlar Dörtlüsü yer alacak. Daha detaylı bilgi için www.aghet.eu websitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Alman-Türk-Ermeni Dostluk topluluğu düzenli aralıklarla üç ülkenin sanatçılarını bir araya getirip sanat üzerinden işbirliği kurmayı amaçlıyor. Bu işbirliği ile hem Türk ve Ermeni geçmişindeki ortak yaraları konu almak ve bugüne etkilerini paylaşmak, hem de fikir özgürlüğünü ve sanatın kendisine özgü özgürlüklerini ele almak istiyoruz.

Ortak diyaloğun güzel yarınlara katkıda bulunacağına inanarak, sizleri aramızda görmekten çok mutlu olacağımızı ifade etmek istiyoruz.

Bize 5 Kasım 2016’a kadar katılım durumunuzla ilgili bilgi verirseniz çok seviniriz."



Yazar Hakkında