Sakharov Ödülü IŞİD'le mücadele eden iki Ezidi kadına verildi

Avrupa Parlamentosu tarafından insan hakları ve demokrasi alanında mücadele eden kişi ve kurumlara verilen Sakharov Ödülü’nün bu yılki sahipleri Ezidi aktivistler Nadia Murad ve Lamia Aji Bashar oldu.

IŞİD tarafından 2011’de kaçırılan Nadia Murad ve Lamia Başar, daha sonra örgütten kaçmayı başararak Almanya’ya gelmişti. 

Nadia Murad, Sincar yakınlarındaki Kocho köyünde bulunan evinden alınmış, Musul'a götürülmüş ve burada işkence ve tecavüze uğramıştı. Murad daha sonra kaçmayı başarmış ama Sincar saldırısı sırasında altı erkek kardeşini ve annesini kaybetmişti.

Yine Kocho köyünden olan Lamiya Başar ise 20 aylık esareti sırasında birkaç kez kaçmaya çalışmıştı. Başar kaçırıldığında sadece 16 yaşındaydı.

Birleşmiş Milletler, IŞİD'in Irak'taki Ezidilere karşı tüm bir topluluğu öldürerek planlı soykırım yapmaya çalıştığı görüşünde. 

Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi ilan edilen Murad ve Başar, Ezidi katliamının tanınması için mücadele veriyor.

AP Başkanı Martin Schulz, Strazburg’da devam eden Genel Kurulda yaptığı açıklamada, “IŞİD terör örgütünün katliamlarına dikkat çekmek istediklerini ve insanlığa karşı işlenen bu suçları tüm dünyanın görmesi için bu yönde bir tercihte bulunduklarını” söyledi.

Schulz, “Teröre, ölüme ve işkencelere karşı duran cesur kadınların burada olması, ödülü alması ve mücadelelerinin boşuna olmadığını görmelerini istiyorum” dedi. 

Nadia Murad Sakharov Ödülü’nü kazanmasından sonra yaptığı yazılı açıklamada, bu ödülün IŞİD tarafından kaçırılan ve insan trafiğinin kurbanı olan 6,700 kadın ve çocuk için önemli bir mesaj olduğunu, bu soykırımın bir daha yaşanmayacağına yönelik bir mesaj olduğunu söyledi. Murad “Ezidi toplumunun neredeyse tamamı yerlerinden edildi ve gelecek için pek umutları yok. Ezidiler gibi kırılgan topluluklar için güvenli bölgelere ihtiyaç var, böylece ve Lamia ve benim gibi kızlar kendilerini umutsuzluk içinde bulmaz” ifadelerini kullandı. 

AP Dış İlişkiler ve Gelişim Komisyonu tarafından belirlenen bu yılki üç finalist arasında Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ve gazeteci Can Dündar yer alıyordu.

İnsan hakları ve demokrasiye katkıda bulunan birey ve kuruluşlara 1988 yılından beri verilen Sakharov Ödülü aralık ayında Strazburg’da toplanacak AP Genel Kurulu sırasında düzenlenecek törenle Murad ve Bashar’a takdim edilecek.

Avrupa Konseyi tarafından düzenlenen Vaclav Havel Ödülü’nün bu yılki sahibi de olan Murad, Nobel Barış Ödülü’ne de aday gösterilmişti.

Sovyet bilim adamı ve muhalif Andrei Sakharov’un anısına 1988’den beri verilen ödüle layık görülenler arasında Güney Afrikalı lider Nelson Mandela, Pakistan’da kız çocuklarının eğitimini savunan Malala Yusufzay ve Leyla Zana da bulunuyor.



Yazar Hakkında