Irak Başbakanı İbadi: Komşu ülkelerin savaşında kazanan olmaz

Irak Başbakanı el İbadi, Türkiye’nin Irak sınırına yaptığı sevkiyat ile ilgili konuştu, “Türkiye ile savaşmak istemiyoruz. Bir ülke komşusuyla savaşırsa kazanan olmaz, ikisi de kaybeder” dedi.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, Bağdat’ın Ankara’yla savaşmak istemediğini ancak buna hazır olduklarını söyledi, “Irak’ın işgali Türkiye’nin parçalanmasına neden olur” dedi.

El İbadi dün Irak’ın başkenti Bağdat’da düzenlediği basın toplantısında, Musul operasyonu ve Türkiye’nin Irak sınırındaki Şırnak’ın Silopi ilçesine askeri sevkiyat yapmasıyla ilgili de konuştu.

Rudaw ve El Arabiya’nın AFP’den aktardığına göre el İbadi konuyla ilgili şunları söyledi:

“Türkiye ile savaşmak, karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Ancak karşı karşıya gelmemiz durumunda, buna hazırız. Türkler büyük bedel öder. Bir ülke komşu ülkesiyle savaşırsa kazanan olmaz, her ikisi de kaybeder.

“Ancak Türkiye ordusu büyük zarar görür ve onları tekrar uyarıyoruz, eğer ordusu Irak’a girerse onlarla savaşırız ve onlara düşman olarak davranırız.

“Türkler, Irak’ta başka birçok ülkenin bulunduğunu söylüyor. Doğru. Ama bu ülkeler bizim çağrımızla geldi ve Irak topraklarında savaşmıyor. Bizim güçlerimizi eğitmek için askeri personel ve danışmanlarını gönderdiler. Lojistik ihtiyaçlarımızı ve silah ihtiyacımızı karşılamak için geldiler. 

Dün akşam saatlerinde Irak sınırındaki Şırnak’ın Silopi ilçesine Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) çok sayıda tank ve zırhlı araç sevk etmişti

Savunma Bakanı Fikri Işık, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

“Türkiye her türlü ihtimale önceden hazırlık yapmak durumunda, bu hazırlıkların bir parçası. Irak ile temaslar devam ediyor. Türkiye'nin kırmızı çizgileri var, o çizgiler aşılırsa Türkiye yapması gerekeni yapacaktır. Yabancı unsurların Musul'a girmesi ve işin içinden çıkılmaz bir duruma gelmesini istemiyoruz. Irak'ın toprak bütünlüğüne yönelik bir adım değil.”

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya

Etiketler

Türkiye Irak


Yazar Hakkında