Başepiskopos Bekçiyan: “Adaylığım bakidir”

Almanya Ermenileri Ruhani Önderi Başepiskopos Karekin Bekçiyan Patriklik seçim süreci ile ilgili Agos’un sorularını yanıtladı.

Başepiskosos Bekçiyan şunları söyledi:

“Patrik Mesrob Mutafyan’ı emekli ettikten sonra yeni seçim süreci, daha müreffeh ve uygun şartlarda yürütülmeli. Geçmişteki hatalar ve kabul edilemez duruşlar unutulmalı.

Bu konu hakkında iki önerim var; birincisi, yapılacak yeni başvuruya patriklik seçimini düzenleyen ve bizim ananelerimize uygun, kısa ve öz şekilde yazılmış bir yönetmelik eklenmeli. Unutulmamalı ki devlet, Ermeni cemaatini geçmişte olduğu gibi milli bir topluluk olarak değil, dini bir azınlık olarak kabul etmekte. Hazırlanacak olan yönetmelikte artık 1863 Nizamname’sini anmamak gerekiyor. Yönetmelik, sadece geleneksel bazı noktaları ve seçim ile ilgili bir rehber içermeli.

İkinci önerim ise dört adayın fikir alışverişinde bulunması için yan yana gelmesi. Bu teklifi sizin vasıtanızla Aram Ateşyan’a iletmek isterim. Zira patriklik seçimini başarıyla yerine getirmenin hepimizin ortak isteği olduğu kanaatindeyim. Düşüncem, bu yolla refahın ve uyumun sağlanacağı yönündedir.

Patriklik Ruhaniler Meclisi’nden şahsen haberim olmadığı için de çok üzgünüm. Zira bu makamın en kıdemli üyesiyim ve ismim İstanbul’da yayınlanan kilise takviminde yer almaktadır. Dolayısıyla önerdiğim bu görüşme, yapılan hatanın bir düzeltisi olur.

Adaylığım hakkında farklı vesilelerle zaten yazdım ve İstanbul Ermeni Patrikliğinin bir ruhanisi olarak patrik adaylığım bakidir.”

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.