Kurtulmuş: Daha fazla denetlenebilen bir sistem öngörüyoruz

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Çankaya Köşkü'nde, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında yapılan Bakanlar Kurulu toplantısı devam ederken gazetecilere açıklamada bulundu.

Başbakan Yıldırım Başkanlarığı’nda Çankaya Köşkü’nde düzenlenen ve dört saat süren Bakanlar Kurulu toplantısı 15.00’te sona erdi. 

Bakanlar kurulu toplantısı devam ederken Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş bir basın toplantısı düzenledi, toplantıda Anayasa süreci, Başkanlık sistemi, AB ilerleme raporu, Boğaziçi’ne rektör atanması ve Derik kaymakamının öldürülmesi konularında açıklamalarda bulundu. 

Kurtulmuş, Türkiye'de yürütmenin tek elde toplanacağı bir sisteme geçişi öngördüklerini açıkladı. Kapsamlı anayasa değişikliğinin daha sonra yapılacağını söyleyen Kurtulmuş, "Öncelikli olarak başkanlık sistemini içeren düzenleme gelecek” dedi.

330'a ulaştıklarından bunu gündeme getirileceklerini kaydeden Kurtulmuş, "MHP ile görüşmelerimiz devam ediyor.  CHP'ye de kapımız açıktır. Mühim olan halkın büyük kesimlerinin katıldığı anayasal bir değişim yapmaktır” dedi.

Türkiye'de yürütmenin tek elde toplanacağı bir sisteme geçişi öngördüklerini söyleyen Kurtulmuş, "Tam, güçlendirilmiş başkanlık modelidir üzerinde durduğumuz. Daha fazla denetlenebilen sistem öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

AB ilerleme raporu

Avrupa Birliği ilerleme raporuna ilişkin gerekli bütün açıklamaların yapıldığını kaydeden Kurtulmuş, "AB ilerleme raporu yanlı, Türkiye'ye karşı hiçbir zaman kabul edilemeyecek bir ilerleme raporudur. Bu raporun içeriğini kabul etmediğimizi ifade etmek isterim. Schulz'un sözlerine anlam vermek mümkün değil” dedi.

Dolar artışı

Ekonomideki gelişmeleri de ele alan Kurtulmuş, "Dolar sadece Türk parası karşısında değer kazanmıyor. Doların bu kadar değerlenmesi ABD ekonomisi için de pozitif bir durum değildir.  Türkiye ekonomisindeki yapısal nedenlerden dolayı dolar değerlenmiyor. Bu geçicidir, bu şartlar ortadan kalktıktan sonra dolar belli bir seviyenin altına inecektir. Telaşlanacak bir durum olmadığını söylemek isterim” ifadelerini kullandı.

Boğaziçi’ne rektör atanması

Kurtulmuş, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile rektörlük seçimlerinin kaldırılmasının ardından Boğaziçi Üniversitesi’ne seçimlere girmeyen Prof. Dr. Mehmed Özkan’ın atanması hakkında da konuştu. Kurtulmuş, “Geçmişte de az oy alanın rektör seçildiği dönemler oldu. Gerginliklerin ortaya çıkmaması bakımından böyle bir KHK çıkarıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız da önüne konulan isimlerden birini seçmiş oldu” dedi.

Derik Kaymakamı’nın öldürülmesi

Kurtulmuş, Derik Kaymakamı Safitürk'ün öldüğü saldırı ile ilgili  62 kişinin gözaltına alındığını söyledi, "Bunlardan 10 tanesi serbest bırakıldı, geri kalanların sorgulaması devam ediyor. Olayın failleri, ana failleri yakalanmıştır. İstanbul'dan bombanın kargoyla gönderilmesinden bombanın patlatılma anına kadar bütün bu süreçlerde kimlerin dahli olduysa bunlara aşağı yukarı ulaşılmış, arkasında daha başka kimler varsa bunlara da ulaşılacak ve bu olay bütün detaylarıyla ortaya çıkarılarak, hesap sorulacaktır” dedi.  

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında