“Bir gece ansızın gelebiliriz” tehdidine beraat

Agos gazetesi siyah çelenk davasında, Milliyetçi Türkiye Partisi İstanbul İl Başkanı Bilal Gökçeyurt ile Turan Ocakları Genel Başkanı Ercan Urçar hakkında beraat kararı verildi. Agos gazetesi avukatı Hakan Bakırcıoğlu karara itiraz etti.

24 Nisan 2015 sabahı Agos gazetesi önüne siyah çelenk bırakılarak, sosyal medya üzerinden "Bir gece ansızın gelebiliriz" başlığıyla bildiri okunmasının ardından Agos gazetesinin “tehdit” gerekçesiyle yaptığı şikayetin karar duruşması dün görüldü. 

İstanbul Çağlayan Adliyesi’nde görülen duruşmada sanıklar Milliyetçi Türkiye Partisi İstanbul İl Başkanı Bilal Gökçeyurt ve Turan Ocakları Genel Başkanı Ercan Urçar, “suç unsuru oluşmadığı” gerekçesiyle beraat etti.

İstanbul 62. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılan duruşmaya sanıklar ile müşteki Agos Gazetesi adına Genel Yayın Yönetmeni Yetvart Danzikyan katıldı.

Duruşmada söz alan Danzikyan "Bina kapalı iken siyah çelenk koymuşlar. Sabah gazeteye gelince gördük. Daha sonra sanıkların bu çelenk koyma faaliyetini sosyal medyada da “Bir gece ansısın gelebiliriz” başlığıyla paylaştıklarını gördük ve şikayetçi olduk. Hrant Dink’in döneminde de “Bir gece ansızın gelebiliriz” diyerek gösteri yapmışlardı. Sonrasında da Hrant Dink'in başına gelenler malum. Bu nedenle gazete ve vakıf çalışanları olarak biz bu durumu tehdit olarak algıladık" diye konuştu.

Sanıklar ise demokratik protesto hakların kullandıklarını öne sürdüler. Savunmaların ardından duruşmayı karara bağlayan mahkeme, sanıklar Bilal Gökçeyurt ile Ercan Urçar'ın, suçun unsurları oluşmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar verdi. 

Avukat Bakırcıoğlu: Karar yasaya aykırıdır

Agos Gazetesi avukatı Hakan Bakırcıoğlu, kararın hukuka aykırı olduğunu belirterek itiraz etti. Bakırcıoğlu’nun başvurusunda “Sanıkların tehdit ve hakaret suçlarını işledikleri deliller ile sabit olmasına rağmen İstanbul 62.Asliye Ceza Mahkemesi tarafından sanıkların beraatine dair oluşturulan 17.11.2016 tarihli kararı usul ve yasaya açıkça aykırıdır. Bu nedenlerle İstanbul 62.Asliye Ceza Mahkemesi tarafından 2016/111 E. numaralı dava dosyasında sanıkların beraatine dair kararın kaldırılması-bozulması talebi ile istinaf yoluna başvuruyoruz. Gerekçeli kararın tarafımıza tebliğine müteakip istinaf yoluna başvurma nedenlerimizi içeren dilekçemizi ayrıca sunacağız” ifadesine yer verildi. 

Savcılık 9 aydan 4 yıla hapis istemişti 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede şüphelilerin 24 Nisan 2015'te Agos gazetesi binası önünde toplandıkları ve dağıttıkları bildiride Agos gazetesini, Ermenistan devletinin Karabağ'daki uygulamalarından sorumlu tuttukları ifade edilmişti. 

İddianame, Ermenistan devleti yönetimi üzerinde doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir etkisi bulunmadığı halde şüphelilerin, gazeteyi Ermenistan'ın Karabağ bölgesinde uygulamış olduğu vahşet derecesindeki uygulamalardan sorumlu tuttukları ifade edilmişti. İddianamede şüphelilerin ayrıca, öldürülen Hrant Dink'i anımsatarak "Bir gece ansızın Agos gazetesine gelebiliriz" dedikleri ve yapmış oldukları basın açıklamasındaki metni de aynı gün internet sayfasında yayınlayarak, hakaret ve tehdit suçunu işledikleri vurgulanmıştı. İddianamede şüpheliler hakkında, "Hakaret ve tehdit" suçlarından ayrı ayrı 9 aydan 4 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılması talep edilmişti.

RSF Türkçe: Tehdidin cezasız kalması vahim

Siyah çelenk davasını takip eden Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü Türkiye Şubesi, kararın ardından sosyal medyada yaptığı açıklamada, Agos gazetesine karşı "Bir gece ansızın gelebiliriz" yönlü tehdidin cezasız bırakılması vahimdir; yeni saldırıları cesaretlendirmektir ifadelerini kullandı. 




Yazar Hakkında