Birleşik Ulusal Kolej açıldı

Geçen hafta Beyrut’ta Ermeni Birleşik Ulusal Koleji açıldı. Lübnanlı Ermeniler için büyük önem taşıyan okulun açılışında Ermeni toplumunun önde gelen isimleri, ruhani önderler ve Lübnan Eğitim Bakanı da hazır bulundu.

23 Kasım’da Lübnan’da Ermeni eğitim hayatı için önemli bir açılışının heyecanı vardı. Beyrut Ermeni Birleşik Ulusal Koleji’nin açılışına Kilikya Katolikosu Aram I. ve Lübnan Ermenilerinin ruhani önderi Episkopos Şahe Panosyan’ın yanı sıra Lübnan Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanı Elias Bou-Saab, Lübnan’daki Ermenistan Cumhuriyeti Büyükelçisi Manuel Mıgırdiçyan, Ermeni Devrimci Federasyonu (Taşnak Partisi) Lübnan Merkez Komitesi Temsilcisi ve milletvekili Hagop Bagratuni, Lübnan Enerji ve Su Bakanı Artur Nazaryan, eski bakan Leila Solh-Hamade, Burc Hamud ve Ayncar’ın belediye başkanları, parti, dernek ve kamu kuruluşu temsilcileri, öğrenciler ve davetliler katıldı. 

‘Parlak bir geleceğe doğru’

Aztag gazetesinin haberine göre, Ermeni Birleşik Ulusal Koleji’nin açılış töreni, okulun müdürü Talin Havatyan-Martirosyan’ın konuşmasıyla başladı. Martirosyan, Ermeni okullarının tarih boyunca kimliğin korunmasında oynadığı önemli rolü vurguladı ve birleşik kolejin de bu yolda çalışmalar yapacağını, Ermeni nesillerini eğitmeye devam edeceğini vurgulayarak şunları söyledi: “Birleşik Kolej, yarının Lübnanlı Ermenilerine 21. yüzyıl için gereken bütün becerileri kazandıran, donanımlı bir eğitim verecek. Modern eğitim programları, yenilenmiş eğitim sistemi, yeni öğretim yöntemleri ve öğretmenlerin profesyonelleşmesi, okulun çalışmalarının temelini oluşturacak. Hepimizin çabaları ve inancıyla, kararlı bir şekilde, eğitim alanında parlak bir geleceğe doğru ilerleyeceğiz.”

‘Ermenilerin yanındayız’

Lübnan Eğitim ve Yüksek Öğretim Bakanı Elias Bou-Saab ise, konuşmasında 1915 Ermeni Soykırımı’na değindi. Bou-Saab, 1915’teki felaketlerden kurtulup Lübnan’a kaçan Ermenilerin bütün zorluklara rağmen yaşamaya ve yaratmaya devam ettiklerini belirterek Ermeni halkının Lübnan’ın inşasına yaptığı katkıları anlattı. Bakan, Ermenilerin Lübnan’ın eğitim sistemine sunduğu hizmeti özellikle vurgulayarak, “Lübnanlı Ermeniler bu ülkenin eşit ve adil vatandaşlarıdır. Biz de Lübnanlı Ermenilerin yanındayız. Sizlere eğitim hakkı konusunda destek olmaya hazırız” dedi.

Lübnan’daki Ermenistan Büyükelçisi Manuel Mıgırdiçyan ise, Birleşik Kolej’in sadece Lübnanlı Ermeniler değil bütün Ermeniler için çok büyük önem taşıdığını söyledi. Mıgırdiçyan, bu tür eğitim kurumlarının Ermenilerin entelektüel mirasının temeli olduğunu vurguladı ve Ermenistan Eğitim Bakanı Levon Mkrtçyan’ın mesajını okudu. Açılışta Lübnanlı Ermenileri Ruhani Önderi Episkopos Şahe Panosyan ve Kilikya Katolikosu I. Aram da birer konuşma yaptı.

25 Kasım’da da, I. Aram’ın Kilikya Katolikosu oluşunun 20. yıldönümü ve Birleşik Ulusal Kolej’in açılması şerefine özel bir yemek düzenlendi. Aztag gazetesinin haberine göre, kolej için 3 milyon 200 bin doların üzerinde bağış toplandı.



Yazar Hakkında