Sahakyan Lisesi 50 yaşında

Sahakyan Nunyan Lisesi 27 Kasım Pazar günü Ceylan Intercontinental Hotel’de düzenlenen baloyla 50. yılını kutladı.

Baloya Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Başepiskopos Aram Ateşyan, Episkopos Sahak Maşalyan, Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Bedros Şirinoğlu ve eşi Leda Şirinoğlu, Rahip Mağakya Beskisizyan, Peder Zaven Bıçakçıyan, CHP İstanbul Milletvekili Selina Doğan, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Vazken Barın, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Ermenistan Temsilcisi Arsen Avagyan, hayırseverlerden Aret - Monik Ergan, Hayk- Anjel Arslanyan, Dikran Gülmezgil, Yetkin Berberoğlu, Sahakyan Tıbrastas Korosu üyeleri, Samatya Surp Kevork Kilisesi Yönetim Kurulu üyeleri ve davetiler katıldı.

Gecenin açılış konuşmasını yapan Samatya Surp Kevork Kilisesi Başkanı Yesayi Demir, emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında cemaat kurumlarının önemini vurgulayarak kendi hayatından kesitler paylaştı:

“Ben beş kardeşli bir ailenin en ufak çocuğuyum. 1938’lerden bahsediyorum; mamam çok rahatsız ve benden kurtulmak için babamla birlikte Anadolu’dan İstanbul Üsküdar’a tanıdıklarına geliyorlar. Pazar gününe denk gelince tanıdıkları mamamı Surp Garabet Kilisesi’ne götürüyor. Oradaki badaraktan çok etkilenen mamam, babamla birlikte benden kurtulmaktan vazgeçerek doğumuma karar veriyor. Daha bizim olmadığımız yıllarda da, ne zaman ki babam köyden İstanbul’a geliyor, Ortaköy Kilisesi’nin imzasıyla iki ameliyat oluyor. Bugün bu imkanları sağlayan önce cemaatim ve ülkem için ömrümün sonuna kadar da çalışsam azdır. Son derece borçluyum ve hayatımın sonuna kadar da borcumu ödemek için çalışacağıma sizlerin huzurunda söz veriyorum.”

Yesai Demir’in ardından konuşan Sahakyan Lisesi Müdürü Talin Matosoğlu, Sahakyan’ın geçmişi günümüzle, Samatya Kilisesi’ni de okulla harmanlayan manevi bir güç olduğunu belirterek, “Önceki nesillerin işini devralarak okulumuzun misyonuna devam ediyoruz. Misyonumuz, eğitimi ve en önemlisi ana dil sevgisini halkımıza aktarmaktır. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de beraber çalışarak, birbirimize destek çıkarak çok sevdiğimiz Sahakyan’ın ismini iyi yaşatalım.” diye konuştu.

Gecede konuşma yapan Samatya Surp Kevork Kilisesi Vakfı Onursal Başkanı Melkon Karaköse ise Sahakyan Lisesi’nin zorlu geçmişinden bugünlere nasıl geldiğini anlatarak, emeği geçen büyüklere teşekkür etti:

“1866’da bir yangın, 1894’te büyük bir deprem, 1940’ta ikinci bir yangın... Hep meşakkatli kara günler. 1941 varlık vergisi, 1955 6 - 7 Eylül olayları, 1960 büyük ihtilal.. O zaman semt fakir, maalesef semtin kültür seviyesi de düşük. Çünkü bir tane ilkokulumuz var, lisemiz yoktu. En yakın lisemiz Getronagan ve Esayan’dı. Ayağımızda yırtık ayakkabı, yamalı pantolon, elimizde tahta çantalar. Bizlerin o okullara gitmesi hayaldi. Uğraş veren büyüklerimiz okulu o günlerden bugünlere getirdiler. Onlara müteşekkiriz ve duacıyız. Bu okul, Türkiye’de yapımı en uzun süren okullardan biridir. Nazar Dayı gitti demirini, çimentosunu buldu, Paravon dayı çivisini tuğlasını buldu ve mübalağasız bütün semt, saat 5’e kadar gider fabrikada, atölyede çalışır; akşam 5’ten sonra gelip gece 12’ye kadar harç ve tuğla taşırdı. Biz onlara şahidiz, Mihran Ulikyan daha iyi şahittir onlara. 2 sene süren inşaatta bedavaya çalışarak bu hale getirdiler. Biz kazanmadık, biz sahip oluyoruz ve orayı ayakta tutmaya çalışıyoruz.”

Konuşmaların ardından Surp Kevok Kilisesi Eski Yönetim Kurulu’ndan Melkon Karaköse, Mihran Ulikyan, Jirayr Garipgün, Kamer Horasan, Vartan Marancı ve Anto Kösedağ’a birer teşekkür plaketi verildi. Herman Artuç ve Nilüfer Çakmak’ın birlikte sahne alarak Latin parçalarla renklendirdiği gecede, Sahakyan Korosu’nun ‹İm Anuş Hayrenik’ parçasını seslendirerek yaptığı sürpriz, balo salonunca çoşkuyla karşılandı. Koronun ardından sahne alan Bartev Garyan ve Maral Çapan Ataman, kapanışa dek seslendirdikleri Ermenice parçalarla davetlilere keyifli bir gece yaşattı. Anlamlı karelerle hafızalarda kalan 50. yıl balosu, pasta kesiminin ardından sona erdi. 

 

Kategoriler

Toplum Okullar Gençler



Yazar Hakkında