Alpay, Erdoğan ve Kaya cezaevinden çıktı

Yazar ve dilbilimci Necmiye Alpay, yazar Aslı Erdoğan, gazeteci Zana Kaya, haklarında verilen tahliye kararının ardından dün akşam Bakırköy Cezaevi'nden çıktı.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu üyeleri yazar ve dilbilimci Necmiye Alpay ve yazar Aslı Erdoğan Bakırköy Cezaevi'nden çıktı.

Erdoğan 19 Ağustos, Alpay 31 Ağustos beri tutukluydu.

İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın dün görülen ilk duruşmasında Aslı Erdoğan, Necmiye Alpay'ın yanı sıra, Özgür Gündem Genel Yayın Yönetmeni Zana (Bilir) Kaya ile Özgür Gündem Sorumlu Yazıişleri Müdürü İnan Kızılkaya, Eren Keskin, Filiz Koçali, Ragıp Zarakolu, Kemal Sancılı ve Bilge Aykut yargılanıyor. Zana Bilir Kaya için de bugünkü duruşmada tahliye kararı çıkmıştı.

Mahkeme, gazetenin sorumlu yazıişleri müdürü İnan Kızılkaya'nın tutukluluğunun devamına hükmetti.

Kaya: Kaldığımız yerden devam

Özgür Gündem Gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi’nden çıktı.

Cezaevi çıkışında konuşan Kaya şunları söyledi: “Kaldığımız yerden devam edeceğiz çalışmaya ve gazeteciliğe. Yazı İşleri Müdürümüz hala içeride. Hala 150’ye yakın gazeteci arkadaşımız var, Kürt siyasetçiler, parti başkanları var. Binlerce siyasi tutsak var. Türkiye toplu cezaevine dönüştürülmüş durumda. İçerideki ve dışarıdaki cezaevlerinin tümünün özgürleşmesi için mücadeleyi yükseltmemiz lazım”

Cezaevi çıkışında Erdoğan ve Alpay'ı dostları büyük bir sevinçle karşıladı. Yağmur altında uzun süre bekleyenler, yazarların kapıdan çıkmasıyla birlikte çevrelerini sardı.

Alpay: Yarın ilk iş nöbete geleceğim

Necmiye Alpay cezaevi kapısı önünde yaptığı açıklamada, "Yarın ilk iş olarak buraya nöbete gelirim, Cumartesi Cumhuriyet'e giderim. Bunları derken burada nöbet olmadığını öğrendim. 'Kadın tutsaklara özgürlük' başlığı altında nöbet tutmak şart. Haftada bir bile olsa buradaki nöbeti sürdürmeye çalışalım" dedi.

"Tahliye olduktan sonra ne hissettiniz?" şeklindeki soruya Alpay, "Olması gereken, gecikerek oldu. Aslında hiç yaşanmaması gerekiyordu" cevabını verdi. Alpay Bakırköy Kadın Tutukevi önünde nöbet tutanlara da teşekkür etti.

Erdoğan: 4,5 ay dayanabileceğimi sanmıyordum

Aslı Erdoğan çıkışta gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Sağlık durumunun bozulduğu haberleri hatırlatılan Erdoğan "4,5 ay dayanabileceğimi sanmıyordum; dayandım" dedi ve özellikle boynu için sağlık kontrolüne gitmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan şöyle devam etti: "Çok banal bir cümle ama girenle girmeyen birbirini anlamaz. Belki de iyi bir deneyim egonuzun sivri yanları törpüleniyor. 4 buçuk ay önceki Aslı’ya göre hayata daha bağlıyım. Birinci tahliye şokundan sonra kendimi aylarca, yıllarca kalmaya şartlandırmıştım. Bugün de tahliye olurken sanki son anda bile gelip ‘yanlışlık oldu’ deyip geri durduracaklarmış gibi hissettim. 4 buçuk ay içerde düşündüm ‘Neden beni aldılar?’ sorusunun cevabını bulamadım. Ben hala yanlışlık olduğunu düşünüyorum herhalde başka biriyle karıştırdılar."