Yıldırım: OHAL'in uzatılması bu hafta Meclis'te görüşülecek

Başbakan Binali Yıldırım AK Parti grup toplantısında konuştu. Başbakan Binali Yıldırım, TBMM'nin olağanüstü hâlin (OHAL) üç ay daha uzatılmasını bu hafta içinde görüşeceğini söyledi. 15 Temmuz'daki darbe gişimi sonrası sonrası ilan edilen OHAL üç ay uzatılmıştı.

Grup toplantısının ardından açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, “OHAL’in 3 ay daha uzatılmasını meclis bu hafta görüşecek” dedi. 

Reina saldırısı

39 kişinin hayatını kaybettiği Reina saldırısıyla ilgili de konuşan Başbakan Yıldırım şunları söyledi:

"İstanbul’da gerçekleştirilen terör saldırısı, seçilen mekan ve zaman dikkate alındığında amacın ne olduğu çok açıktır. Bu saldırıyla etnik köken, mezhep temelli ayrıştırmaya, kışkırtmaya yönelik ülkemizde bir süreç başlatılmak isteniyor. Terörün hayat biçimlerimiz üzerinden bizi ayrıştırmaya yönelik bu provokatif oyunları asla bizi yanıltmasın. Biliyoruz ki bu kirli tuzaklar, toplumun sağduyusunu ve kardeşliğini hedef alıyor. Onlar biliyor ki Ortaköy’de yüzyıllarca cami, kilise, havra hep yan yanaydı. Biz bir arada yaşama felsefesini yıllardır tecrübe ediyoruz. Sonsuza kadar da evrensel insani hasletlerimizi koruyacağız ve sahipleneceğiz" diye konuştu. Yıldırım, her türlü ayrımcılığı, kin ve nefret söylemini reddettiklerini ifade etti.

Sosyal medya paylaşımları

Başbakan Yıldırım, "Sosyal medya üzerinden yapılan kışkırtıcı paylaşımlar maalesef ülkemize, kardeşliğimize zarar veriyor. Özellikle sosyal medya mecrasını kullanan gençlere, kardeşlerimize uyarım var, sosyal medya sorumsuz medya değildir. Suç niteliğinde yapacağınız paylaşımlar başınıza bela olabilir, nitekim olmaya başlamıştır. Bu yönde paylaşımlar yapanlara karşı yargı harekete geçmiştir" diye konuştu.

Anayasa değişikliği

Pazartesi günü Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek anayasa değişiklik teklifine ilişkin Başbakan Yıldırım, şunları söyledi: "Bazı konularda endişeler ifade edildi. Komisyon, her türlü teklifin her türlü çalışmanın olgunlaştığı yerdir. Eğer doğru bir şey söyleniyorsa o doğruyu yapmamakta ısrar etmek bize yakışmaz. Nitekim 21 maddelik değişiklik, 18 maddeye düştü. 2 madde değiştirildi. Bazı birleştirmeler de gerçekleşti. Genel Kurul’a geldi. Genel Kurul’da bir kapsamlı değişiklik öngörmüyoruz. Öyle bir ihtiyaç yok, doğru da değil. İnşallah gelen bu metin, en iyi şekilde Genel Kurul sürecinde milletvekillerimiz tarafından kamuoyuna anlatılacak. Daha fazla anlaşılması sağlanacak"

Irak’la görüşme

Türkiye’nin Irak ile ilişkileri düzeltmek adına bir süreç başlattığını dile getiren Yıldırım, "Irak’la ilişkilerimizi düzeltmek için bir süreç başlattık. Cumhurbaşkanı’mız Irak Başbakanı ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Bu hafta içinde de biz bir ziyaret gerçekleştirmek suretiyle Irak’la olan dayanışmamızı, terörle mücadele konusundaki birlikteliğimizi ziyaret ederek göstermiş olacağız. Komşu ülkelerle barış içinde, kardeşlik içinde yaşamak; hem komşularımızın geleceği hem orada yaşayan kardeşlerimizin refahı hem de ülkemizin huzuru ve güveni için önemlidir. Her türlü gayreti bundan sonra da göstermeye devam edeceğiz. Enerjimizin, vaktimizin ve kaynaklarımızın terörle israf olmasına artık göz yumamayız" dedi.

Kategoriler

Türkiye Gündem



Yazar Hakkında