CHP'li vekil: "AKP yöneticileri kendi vekillerine baskı yapıyor"

Anayasa değişikliği teklifi görüşmelerine bugün saat 15.00'te devam edilecek.

Bugün başlayacak görüşmelerde 18 maddelik değişiklik teklifinin maddeleri tek tek okunup görüşülecek ve oylanacak.

Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki tekliflerin Genel Kurul'da iki defa görüşülmesi gerekiyor. Bu uygulama Anayasanın 175'inci maddesiyle düzenleniyor.

Değişiklik için yine üye tam sayısının 5'te üç çoğunluğu gizli oyla aranıyor.

Dün meclis genel kurulunda yapılan ilk oylamada, anayasa değişikliğinin görüşülmesi 338 evet, 134 hayır oyuyla kabul edildi. 

Görüşmelerde gizli oy usullerine uyulmamasının yanı sıra gündeme geçilmeden gündem dışı söz verilmemesi ve görüşmelerin Meclis TV yayınının da kesilmesi de gerginliğe neden oldu. 

Bazı AKP milletvekillerinin usule aykırı olarak açık oy kullandığı tespit edilirken, Meclis başkanvekili, muhalefet partilerinin oy işlemiyle ilgili şikayetlerini ayda geçirmedi. 

"Kendi vekillerine güvenmeyen bir parti"

Bugün CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu, yazılı bir açıklama yaparak, anayasa değişikliğiyle ilgili TBMM'de yapılan gizli oylamada, “AKP'li yöneticilerin AKP'li milletvekillerine oylarını açık kullanması için baskı yaptığını” ifade etti. 

Oyların gizli kullanılmasına rağmen AKP'nin kendi milletvekillerine baskı yaptığını ve vekillerin oylarını açık kullanmak zorunda kaldığını öne süren Nurlu, şunları söyledi:

"Anayasa değişikliği teklifinin meclis görüşmelerinde AK Parti milletvekillerinin açık oy kullanmaya zorlanması, milletvekillerinin iradesine ipotek koymak, meclise ve halkın iradesine saygısızlıktır. Teklifin tümü üzerinde yapılan görüşmelerin tamamlanmasının ardından maddelere geçilmesi için yapılan gizli oylamada, AK Parti yöneticileri milletvekillerinin oylarını açık kullanması yönünde baskı yaptığını fotoğraflarla belgeledik. Oyla 175'inci maddede 'Değiştirme teklifinin kabulü, meclisin üye tamsayısının 5'te 3 çoğunluğunun gizli oyuyla mümkündür?' hükmü ile gizlilik mutlak bir yöntem kuralıdır. Oyların kapalı bir kabin içerisinde kimseye gösterilmeden kullanılması zorunludur. AK Parti kendi milletvekillerine bile güvenmeyen bir parti izlenimi vermektedir." 

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında