Ermenistan’da güneş santrali dönemi

Ermenistan, yenilenebilir enerjinin payını arttırmak için ilk güneş enerjisi santralini kurma hazırlıkları yapıyor.

Ermenistan hükümeti 2016 yılının sonunda güneş enerjisi santraline 129 milyon dolar yatırım yapılması projesini onayladı. Güneş enerjisi santrallerinin Ermenistan’ın altı farklı bölgede kurulması planlanıyor.

Ermenistan’da yenilenebilir enerjiyi arttırmaya yönelik adımlar büyük hızla atılmaya devam ediyor. Ocak 2017’de Yerevan’da gerçekleşen “Enerji haftası 2017” etkinlikleri kapsamında Ermenistan’da güneş enerjisi santrallerinin yapılması için yatırım imkanları konuşuldu. Yapılan konferansa katılan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, “Uzun vadeli ‘yeşil’ politikası olan ülkelerin ekonomileri daha sabit ve daha fazla perspektife sahipler” dedi. Sarkisyan: “Yapılan birçok araştırmalar Ermenistan’ın büyük güneş enerjisi potansiyeli olduğunu gösteriyor. Yatırımcıların ilgisini çekmek için uluslararası başarılı deneyimlerden yola çıkılarak birçok anayasa değişikliği yapılmıştır. Son yıllarda güneş enerjisi santrallerin maliyetinin yaklaşık %80 düştüğünü kaydetmek lazım. Böylece güneş enerjisi santralleri Ermenistan’da var olan diğer enerji kaynaklarının rekabetine daha dayanıklı hale geldi” dedi.

Armenpress’in haberine göre, 129 milyon dolar değerindeki ülkede yenilenebilir enerjiyi arttırma projesi kapsamında Ermenistan’ın farklı bölgelerinde 110 MW’a kadar kapasitesi olan güneş enerjisi santrallerinin kurulumu için ihale düzenlenecek. Santrallerin kurulması için Ermenistan’da altı yer seçildi. Seçilen yerlerden üçü Ermenistan’ın Geğarkunik bölgesinin Masrik ve Gagarin köylerinde, diğer üçü ise Aragatsotn bölgesinde bulunan Talin, Daştadem köylerinde ve Armavir bölgesinin sınırlarında bulunan Merzavan’da bulunuyor.

Şubat ayından açılması planlanan ihaleye kırktan fazla şirketin katılmak istediği kaydediliyor.



Yazar Hakkında