Özgür Gündem davaları: Nadire Mater ve Yıldırım Türker’e hapis cezası

Özgür Gündem’in ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katıldıkları için yargılanan Nadire Mater ve Yıldırım Türker’e hapis cezası verildi. Parar cezasına çevrilen hapis cezaları ertelendi.

İstanbul 8. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından “PKK terör örgütü propagandası yaptığı ve silahlı terör örgütünün yayın organı gibi hareket ettiği” iddiasıyla kapatılan Özgür Gündem Gazetesi ile dayanışmak amacıyla 3 Mayıs Dünya Basın Günü'nde başlatılan "Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği" kampanyasına katılan gazeteci Nadire Mater ve yazar Yıldırım Türker bugün hakim karşısına çıktı. 

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen duruşmada mahkeme heyeti Terörle Mücadele Kanunu'nun "propaganda" başlıklı 7/2 maddesince Mater'i 15 ay hapis ve "örgüt açıklamalarını basma ve yayınlama" iddiası ile 10 ay hapis cezası verildi. Hapis cezası 6 bin TL para cezasına çevrildi. Mahkeme heyeti, sanığın daha önce kasıtlı bir suça karışmadığını dikkate alarak cezanın ertelenmesine karar verdi. Aynı gerekçeyle yargılanan Yıldırım Türker de "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 1 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Türker’in cezası da ertelendi.

Mater: Kürt medyasına yönelik baskıyı gösterdi

Nadire Mater savunmasında, Kürt medyasının üzerindeki baskıya dikkat çekerek “Bu dosyanın düşürülmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu dava kamuoyuna Özgür Gündem'in ve Kürt medyasının nasıl bir baskıyla karşı karşıya olduğunu göstermiş oldu. Bu bağlamda sizlere de teşekkür etmek gerekiyor" dedi.

Eyüboğlu: Hukuki bir yargılama değil

Mahkemede konuşan Nadire Mater’in avukatı Meriç Eyüboğlu, AİHM ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına göre yasaklanan örgüt üyeleri ile röportaj gibi haberlerin ifade özgürlüğü ihlallerine bahane olamayacağını vurguladı, “Röportaj veya beyanların hükümet politikasını küçük düşürücü olması bunu haklı çıkarmaz” diye ekledi.

 “Hukuki bir yargılama ile karşı karşıya değiliz” diyen Eyüboğlu “Türkiye'nin ifade özgürlüğü sicilinin bu kararlarla daha da bozulmaması kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.

Ayrıca Mater’in avukatları, Mater’in Özgür Gündem Gazetesi’yle dayanışma kapsamında bir günlük yayın yönetmenliğinde bulunduğunu, bunun için sözleşme yapmadığını, ücret almadığını ve editoryal bağımsızlık nedeniyle de yazılara müdahale etmediğini, bu nedenle de sorumlu olmaması gerektiğini belirtti.

Ataktürk Sevimli: Basının devleti önceleme mecburiyeti yok

Duruşmaya Yıldırım Türker katılmazken, Türker adına konuşan avukat Emel Ataktürk Sevimli, AİHM'in ifade ve basın özgürlüğü söz konusu olduğunda bir standart oluşturmaya çalışmış olduğunu belirtti. Ataktürk, "Basının devleti önceleyen bir lisan kullanma mecburiyeti yoktur. Basın kendisine tanınmış olan hak ve özgürlükler çerçevesinde ne yayınlayacağına kendisi karar verir. Dünyadaki örneklerinde de böyledir. Örgütler örgüt adıyla, söz konusu örgüttekiler de gerilla olarak verilmiştir dünyadaki saygın basın kuruluşlarının terminolojisinde" dedi.

AİHM hakimlerinden Ayşe Işıl Karakaş'ın geçtiğimiz yıl sunduğu istatistiksel verileri hatırlatan Sevimli, "Karakaş, Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna'dan sonra AİHM'de aleyhine en çok başvuru yapılan 3'üncü ülke olduğunu söyledi. Yapılan başvuruların kabul edilmesinde ise 1'inci sırada" ifadelerini kullandı. Ataktürk, müvekkili için beraat istedi.

Kararını açıklayan mahkeme, Türker'e “terör örgütü propagandası yaptığı” gerekçesiyle 2 yıl 3 ay hapis cezası verdi. Cezayı Türker'in yargılama sürecindeki davranışları nedeniyle 1 yıl 10 aya indiren mahkeme, cezanın ertelenmesine karar verdi.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği kampanyası 3 Mayıs 2016'da başlamış, 7 Ağustos 2016'ya kadar devam etmişti. Kampanyaya katılan 56 nöbetçi yayın yönetmeninden 50’sine soruşturma açıldı, 38 dosya davaya dönüştü.



Yazar Hakkında