Avrupa Konseyi Sekreteri: Gerilimin yükselmesine izin veremeyiz

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Türkiye ile bazı Avrupa Konseyi üyesi ülkeler arasında yükselen gerilimin daha da ileri gitmesine izin vermeyeceklerini söyledi.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, dün bir yazılı açıklama yaptı. Jagland açıklamasında, yurt içinde ve yurt dışında Türkiyeli seçmenlerin referandum konusunda yeterli bir şekilde bilgilendirilmesi fırsatı verilmesi gerektiğini söyledi, “Yurt dışındaki kampanyalar için Türkiyeli yetkililerin, yabancı mevkidaşları ile yakın işbirliği için olması gerekiyor” dedi.  

Açıklama şöyle:

“Bu durum diploması ve demokrasiye zarar veriyor. Bunun daha fazla yükselmesine izin veremeyiz. Yurt içinde ve yurt dışında yaşayan bütün Türkiyeli vatandaşlara anayasa değişikliği konusunda yeterli bir şekilde bilgilenme fırsatı verilmesi gerekirken, referandum kampanyası açık, kapsamlı ve adil olmalı.

"Yurt dışındaki kampanyalar için Türkiyeli yetkililerin, yabancı mevkidaşları ile yakın işbirliği için olması gerekiyor. Tüm taraflar bu etkinliklerin biçiminde yapıcı bir diyalog içine girme konusunda görüş birliği içinde olmalılar. Ayrıca, idari hazırlıklar için gerekli zamanın tanınması gerekir. Avrupa Konseyi’ne üye ülkelerdeki toplantı ve siyasi kampanyalar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine uygun olarak gerçekleşmeli.” 

Diplomatik kriz büyüyor 

Referandum propagandası için Türkiyeli hükümet yetkililerinin Almanya’da yapmak istediği etkinlikler iptal edilmiş, diplomatik kriz geçtiğimiz haftasonu Hollanda’ya sıçramıştı.  

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 16 Nisan'daki anayasa değişikliği nedeniyle Cumartesi günü Hollanda'nın Rotterdam kentinde yapacağı kampanya toplantısı iptal edilmişti.

Çavuşoğlu, “Nazi” suçlamasını bu sefer Hollanda’ya yöneltmiş, uçuş izninin iptal edilmesi halinde yaptırım uygulanacağını söylemişti. Hollanda 11 Mart'ta Bakan Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal etti. 

Rotterdam'daki uçuş iptali protestosuna katılmak isteyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya'nın Konsolosluğa girişine izin verilmedi, Sayan-Kaya zorla, polis eşliğinde Almanya'ya götürüldü. Persona non grata (istenmeyen insan) ilan edilen Kaya, 6 ay içinde Hollanda’ya girmeye çalışırsa hapis cezası alacak. 

Hollanda'da 15 Mart Çarşamba günü genel seçimler yapılacak.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında