Erzincan’ın kimsesiz mezar taşlarına ‘tarla’ zulmü

Erzincan’daki Beybaşı Mahallesi’nde Ermeni mezarlığına ait olduğu sanılan taşlar, tarla yapma bahanesiyle yerlerinden söküldü. Yaklaşık bir senedir tarlanın kenarında kaderine terk edilen taşlarla ilgili ihbar üzerine Erzincan Müze Müdürlüğü inceleme başlattı.

Erzincan merkezdeki (Yerznga) Beybaşı Mahallesi’nde yıllardır tahrip edilmiş şekilde duran mezar taşları, geçtiğimiz sene de bulunduğu arazinin tarlaya çevrilmesi bahanesiyle yerinden söküldü. 

Üzerinde haçkarlar ve yazılar bulunan, etrafa saçılmış mezar taşları ve kemiklerle ilgili olarak bir vatandaş Erzincan İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne ihbarda bulundu. Yaklaşık bir senedir talan edilmiş şekilde duran taşlarla ilgili 14 Mart’ta yapılan ihbar üzerine Müze Müdürlüğü’ne bağlı yetkililer bölgeye gidip inceleme yaptı. Müze Müdürlüğü yetkililerinin, yolun kenarına yığılmış vaziyette bulunan taşları müzeye taşıyacağı belirtiliyor.

Eski Taşçı Konağı yakınlarında bulunan ve Ermeni mezarlığı olduğu tahmin edilen bölgenin bir kısmının üzerinden İstanbul-Erzurum yolu geçirilmişti.  Pancar tarlasına döndürülen mezarlık arazisinin de 49 yıllığına kiraya verilen bir Hazine arazisi olduğu belirtiliyor. 

Konuyla ilgili Agos’a konuşan Erzincan İl Kültür ve Turizm Müdürü Arda Heb, gelen ihbar üzerine taşların tespiti için çalışmada bulunacaklarını belirtti. Şu anda kenara atılmış ve istiflenmiş durumda bulunan taşlarla ilgili olarak Heb şunları söyledi: “Tespiti için bir ihbar geldi. Müze müdürümüzü gönderdik. Tarihi ve kültürel değeri olan şeylerse müdahale edelim, muhafaza altına alalım diye inceleme yapacağız.”  

Bölgenin yerlileri, mezar taşı kalıntılarının dışında bölgede mezarlığın bağlı olduğu bir kilisenin de var olduğunu, fakat büyük oranda tahrip edildiğini, sadece temelinin kaldığını ifade ediyor. Agos’a konuşan mimar ve araştırmacı Zakarya Mildanoğlu, taşların bulunduğu mezarlık alanda müze görevlilerinin denetimi altında arkeolojik kazı yapılması gerektiğini belirtti: “Kazıda temel izlerinin,  başka yapı izlerinin olup olmadığına dikkat edilmeli. Kepçeyle gelip almak olmaz” ifadelerini kullandı. 

Zara’daki mezarlık 

Geçtiğimiz yıllarda Sivas’ın Zara ilçesindeki mezarlık da yol geçirme bahanesiyle dümdüz edilmişti. Taşların dağıldığı, kemiklerin dışarı çıktığı mezarlık, Ermeni toplumunun yoğun çabalarıyla yenilenmiş ve 29 Ekim 2016’da törenle açılmıştı



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.