Türkiye'de patriklik seçiminde déjà vu

Ortadoğu Hırisitiyanları’nın toplumsal hayatı, Ermeni diasporası, Türk-Ermeni ilişkileri, Kafkaslar’daki etnik çatışmalar, Ermeni Kilisesi ve din araştırmaları konularındaki çalışmalarıyla tanınan Oxford Üniversitesi Doğu Araştırmaları Fakültesi öğretim görevlisi Dr. Hratch Tchilingirian, Türkiye Ermenileri’nin patrik seçim sürecine ilişkin bir yazı kaleme aldı. Asbarez’in internet sitesinde yayınlanan makaleyi, Cansen Mavituna’nın çevirisiyle sunuyoruz.

Devlet âdet edindiği üzere, Türkiye'de yeni bir Ermeni patriği seçmek için başlatılan sürecin önüne engeller ve idari sorunlar çıkardı. Geçtiğimiz haftalarda durum, kişilik çatışmaları ve meseleyi büyük bir ayrıştırıcı krize dönüştüren Patrikhane'deki yüksek rütbeli din adamları yüzünden iyice alevlenmişti.  

556 yıllık kadim Patrikhane, Ermeni Apostolik Kilisesi'nin dört büyük makamından biri. 

Ermeni toplumunun karşı karşıya kaldığı bu sorun, 2008 yılının Temmuz ayında, Patrik Mesrob Mutafyan'ın tedavi edilemez bir hastalığı olduğu resmi olarak onaylandığında başlamıştı. Bu resmi tanı konduğu sırada kendisi bir süredir bitkisel hayattaydı ve Surp Pırgiç Hastanesi'nde yatıyordu. O zamandan beri de hastanede. 

YAZININ DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN. 



Yazar Hakkında