ABD Suriye’yi vurdu

ABD, Suriye Hava Kuvvetlerine ait Humus'ta bulunan Şayrat Hava Üssü'nü yerel saatle 4.45'te seyir füzeleriyle vurdu.

Donald Trump, Florida'daki evinden gazetecilere yaptığı kısa açıklamasında "Suriye'deki füze operasyonu ABD'nin güvenliği için elzemdi" dedi.

Trump açıklamasında Suriye'nin İdlib kentinin Han Şeyhun beldesindeki sivilleri hedef alan kimyasal saldırıyı hatırlatarak "Suriyeli diktatör Beşşar Esed, salı günü korkunç kimyasal saldırıyı gerçekleştirdi. Bu barbar saldırıyla birçok insan ve hatta güzel bebekler yavaş, vahşice ve insafsızca öldürüldü. Esed yardıma muhtaç erkek, kadın ve çocukların canını aldı. Suriye rejiminin kimyasal silah kullandığına hiç şüphe yok" dedi.

Pentagon: Rusya'yı bilgilendirdik

ABD Savunma Bakanlığında (Pentagon) gazetecilere açıklama yapan Albay Jeff Davis, "Başkan'ın (Donald Trump) talimatıyla ABD kuvvetleri, Suriye Hava Kuvvetlerine ait bir üssü yerel saatle 4.45, ABD Doğu Yakası yerel saatiyle 8.45’te seyir füzeleri ile vurdu." açıklamasını yaptı.

Saldırının Humus vilayeti sınırlarının içinde bulunan Şayrat Hava üssüne yönelik yapıldığını ifade eden Davis, fırlatılan Tomahawk Land füzelerinin Doğu Akdeniz’de konuşlu USS Porter ve USS Ross Destroyerlerinden fırlatıldığını ifade etti.

Davis, saldırı öncesinde gün içerisinde Rusya’yı bilgilendirdiklerini ve Rus askerlerinin o üste bulunduğunu bildiklerini söyledi.

Humus Valisi Talal Al Barazi, "Yaralıların tahliye işlemleri sürüyor ve şimdi hasarın boyutunu tahmin etmek için henüz erken. Hedeflenen hava üssünde can kayıpları var, ancak büyük miktarda fiziki hasar var" dedi. Humus Valisi beş kişinin öldüğünü, yedi kişinin yaralandığını, sivil kayıplar olduğunu söyledi.

Suriye'den ilk açıklama 

Suriye'nin Humus kenti valisi Al Mayadeen kanalına yaptığı açıklamada, saldırı sonrası 'ciddi kayıpların' olmadığını açıkladı. Saldırının Suriye'nin hava üssü yakınlarında gerçekleştirildiği açıklanırken, sivillerin hedef alındığı vurgulandı. 

Suriye ordusu, ABD'nin Humus'taki Şayrat üssüne yönelik saldırısının ardından bir açıklama yaptı. Açıklamada, "ABD üssümüze pervasızca saldırdı" denildi.

Öte yandan, Suriye Enformasyon Bakanı tarafından yapılan açıklamada, "Askeri gerilimin tırmanmasını beklemiyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Kategoriler

Güncel

Etiketler

Suriye ABD