Senaristler tepkili: ‘Yerli dizi yersiz uzun’

Dizilerdeki sürelerin uzunluğu gündeme geldi. ‘Yerli dizi yersiz uzun’ sloganıyla yola çıkan 96 SENDER üyesi, bir bildiri yayımlayarak dizilerin sürelerinin kısaltılmasını talep etti.

Yerli dizilerin her bölümünün yaklaşık iki saat sürmesi, sektörde uzun süredir tartışılan bir konuydu. İlk olarak 24 Aralık 2010’da Sine-Sen ve Oyuncular Sendikası’nın dizi ve filmlerin sürelerinin kısalması için düzenlediği eylem, yedi yıl sonra senaryo yazarlarının kurduğu SENDER üyeleri tarafından tekrar edilerek, dizilerdeki sürelerin uzunluğu gündeme geldi. ‘Yerli dizi yersiz uzun’ sloganıyla yola çıkan 96 SENDER üyesi, bir bildiri yayımlayarak dizilerin sürelerinin kısaltılmasını talep etti. Bildirinin yayımlanmasının ardından, ‘Bodrum Masalı’ ve ‘Adı Efsane’ adlı dizilerin süreleri 60 dakikaya indirildi. 

Senaristlerin kaleme aldığı bildiriden bazı satır başları:

“Türkiye dizi sektöründe, senaryo yazarları olarak mutsuzuz. Dünyanın hiçbir yerinde örneği olmayan, sadece hakkıyla üretme sürecini değil, izleme sürecini de imkansız kılan 120-150 dakikalık diziler yazmaktan dolayı şiddetli mutsuzluk içindeyiz... Her hafta 140 dakikalık metin üretmek için, hayatımızda başka hiçbir şey yapmaya fırsat vermeyecek şekilde çalışmaya mecbur olmaktan ötürü mutsuzuz.

Dünyanın hiçbir yerinde bu sürelerde dizi yazılmaz ve üretilmezken; yıllar önce 90 dakikaya hayır dediğimiz ‘Yerli Dizi, Yersiz Uzun!’ eyleminden bu yana yayın süreleri 150 dakikalara çıkmış olduğu için; mesleğimiz, işimize olan saygımız, hikaye ve senaryo üretirken sahip olduğumuz profesyonel görüşler ve insani şartlarda çalışma arzumuz yok sayıldığı için mutsuzuz.

Yapım şirketlerinin, aynı saatte diğer kanalda yayınlanan diziden daha uzun süre yayında kalma hırsı uğruna, daha uzun bölüm talep etmesinden; hikâye süresini, hikâyenin kendisinin belirlemesi gerekirken, bu rekabetin mevcut süreyi belirler duruma gelmesi saçmalığından ötürü külliyen mutsuzuz!

Dizilerin ve kanalların gelir kaynağı olan reklam bütçelerinin, bu sürelere göre revize edilmesini, tüm birimlerin bu konuda iş birliği içinde olmasını ve el birliğiyle, hızla bir batağa doğru giden Türkiye dizi sektörünün intiharına mani olmak için bu karar ve eylemimizin desteklenmesini bütün oyuncu, set çalışanı, yönetmen arkadaşlarımız ile yapımcılarımıza rica ile beyan ederiz.”

Kategoriler

Güncel Yaşam

Etiketler

Diziler SENDER