Güney Kıbrıs Parlamentosu'ndan Ermeni Soykırımı çağrısı

Güney Kıbrıs Parlamentosu, Ermeni Soykırımı'nın yüz ikinci yıl dönümü dolayısıyla uluslararası topluma Ermeni Soykırımı'nı tanıma çağrısında bulundu.

kibrispostasi.com sitesinin haberine göre parlamento başkanı Demetris Syllouris, oturumun başlangıcında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Ermenilere karşı etnik temizlik planı uyguladığını ve 1915'in üzerinden yüzyıl geçse de Türkiye'nin bu planı inkar ettiğini belirtti. Güney Kıbrıs Parlamentosu'nun dünyada ve Avrupa'da soykırımı kabul edip soykırım kınayarak, bu tarihi gerçeğin kabul edilmesini talep eden ilk parlamentolar arasında yer aldığını kaydeden Syllouris, 1990'da 24 Nisan gününün oy birliğiyle soykırımı anma günü olarak kabul edildiğini, soykırımın, insanlığa karşı suçların ve savaş suçlarının inkarına ceza vermeyi öngören bir düzenlemenin de hayata geçirildiğini hatırlattı.

Parlamento üyesi Vartkes Mahtesian ise konuşmasında, Ermeni Soykırımı'nda sorumlu olanların cezasız kaldığını belirtti. "Yüz yılı aşkın bir zamandan beri intikam değil adalet arıyoruz ve bu dramla ilgili tarihi gerçeklerin tartışmasız tam anlamıyla kabul edilmesini istiyoruz” diye konuşan Mahtesian, uluslararası hukukun bekçileri olduğunu söyleyen büyük güçlerden Türkiye'ye sorumluluklarını üstlenmesi ve suçunu kabul etmesi için baskı yapmalarını istediklerini kaydetti.

Kategoriler

Dünya