Adli Tıp Evren ve Şahinkaya için "hayatı tehlike var" dedi

Adli Tıp Kurumu, 12 Eylül darbesi davasında sanık olarak yargılanmayaya başlayan Dönemin Genelkurmay Başkanı Kenan Evren ve Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya hakkındaki kararını açıkladı. Raporda, sanıkların 'kronik hastalıkları ve yaşları nedeniyle, uzun süre efor gerektiren durumlar ve stresli ortamlarda, kardiyak-nörolojik hastalıklarının tetiklenerek, hayati tehlike yaratabileceği' belirtildi.

 

Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, ’hayati tehlike’ nedeniyle duruşmalardan muaf tutuldu.

12 Eylül 1980 darbesiyle ilgili dönemin Genelkurmay Başkanı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya hakkında açılan davanın 5. duruşması, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı.

Duruşmaya, müdahil ve avukatları ile sanıklar Evren ve Şahinkaya'nın avukatları geldi. Ancak sanıklar Evren ve Şahinkaya mahkemeye gelmediler. Meclis, Başbakanlık, CHP, MHP, DİSK'in temsilcileri de duruşmaya geldi.

Evren ve Şahinkaya'nın, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK)'nun 'Devlet Kuvvetleri Aleyhinde Cürümler'e ilişkin 146. maddesi ile 80. maddesi uyarınca 'ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına' çarptırılmaları isteniyor.

Doktor eşliğinde gelmeleri de sakıncalı

Adli Tıp Kurumu, 12 Eylül davası sanıkları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın kronik hastalıkları ve yaşları nedeniyle, uzun süre efor gerektiren durumlar ve stresli ortamlarda, kardiyak-nörolojik hastalıklarının tetiklenerek, hayati tehlike yaratabileceğini'' bildirildi.

Raporda, ''sanıkların doktor eşliğinde gelerek ifade vermesi durumunda dahi, hayati tehlike riski halinde, tıbbi müdahalenin yeterli olmayabileceği'' de kaydedildi.

12 Eylül davasının görülmesine Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Duruşmaya sanık ve müdahil avukatları, müdahillik talebinde bulunan bazı kişiler ve avukatları katıldı. Evren ve Şahinkaya ise bu celsede de hazır bulunmadı.

Kategoriler

Güncel Gündem