Êzidî milletvekillerinden 'Çarşema Sor' mesajı

HDP'li milletvekilleri Feleknas Uca ve Ali Atalan, Êzidî halkının her yıl Nisan ayının 13’ünden sonraki ilk Çarşamba günü kutladığı 'Çarşema Sor' Bayramı için bir yazılı açıklama yayımladı.

Diyarbakır milletvekili Feleknas Uca ve Mardin milletvekili Ali Atalan’ın birlikte yayımladığı mesajda ‘Çarşema Sor’ bayramı şöyle anlatıldı: 

“Tarih boyunca farklı halk ve inançların bir çok mukaddes bayramı olmuştur. Bunlardan biri de Êzidî toplumunun kutsal bayramı Çarşema Sor’dur. Mezopotamya coğrafyasında, Nisan ayının 13’ünden sonraki ilk Çarşamba günü kutlanan, dünyanın mayalandığı gün, dolasıyla doğanın canlanışı, yeni bir yılda güzel günlerin habercisi olan Çarşema Sor bayramında kin ve nefretin yerine barış ve kardeşliğin sağlandığı gündür. Çarşema Sor'da yeşil, kırmızı ve sarı renklerde ince ipler (basımbar) örülür. İnanca göre bu renkler barışı ve yaşamı temsil etmektedir. Basımbarın, sağlık, barış ve bereket getirdiğine inanılır. Çarşema Sor'da özellikle çocukların bileklerine, hastalanmasınlar diye basımbar bağlanır. Çarşema Sor'da kan akıtılması günahtır, asla can alınmaz. Bu kutsal günde farklı renklere boyanan yumurtaların bulunması şarttır.”

“Êzidîler Çarşema Sor’u Şengal’de hüzünle karşılıyor”

Açıklamada “başta 73. Fermana ve tüm baskılara rağmen Şengal’i terk etmeyenler olmak üzere tüm Êzidî toplumunun kutsal bayramı Çarşema Sor kutlu olsun!” denildi; zorlu ve acı günler geçiren Êzidî halkının bayramlarını anlamına uygun bir şekilde kutlayamadığı belirtildi: 

“73. Ferman’a rağmen Şengal’i  terk etmeyen, özgür ve özerk bir toplumun inşası için direnen Êzidî halkı, Êzidîlerin kutsal günü olan Çarşema Sor’u bu sene yine Şengal’de hüzünle karşılıyor. Çarşema Sor’un, DAİŞ çetelerinin elinde olan Êzidîlerin özgürleşmesi, Şengal’in yeniden inşası ve göç yollarına düşen binlerce Êzidînin topraklarına dönmesine vesile olmasını diliyoruz. Ortadoğu’nun en kadim toplumlarından olan Êzidî toplumunun inançlarını özgürce yaşayabilecekleri, hiçbir dışlanmaya uğramayacakları günlere kavuşmasını diliyor, gelecek bayramların Ezdîxan’da, Şengal’in  direniş ve özgürlük mücadelesi ruhuyla kutlanması temennisiyle Çarşema Sor'u içtenlikle kutluyoruz.”

Uca ve Atalan, “Êzidî toplumunun büyük bedeller ödediği bu zor günlerde bir nebze de olsa bayramların kardeşlik ve dayanışma duygularını pekiştireceğini umut ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında