Agos Öğrencilerle: Yeni sayı yayında!

Agos Öğrencilerle’den herkese merhaba! Kısa bir aranın ardından, Karagözyan Okulu öğrencileri yeni haberleriyle tekrar sizlerle. Bu hafta Vakıflı Köyü’ni ziyaret ediyor, Karagözyan Okulu’nda gerçekleşen etkinliklerle ilgili bilgi sahibi oluyor ve ‘Silah Oyuncak değildir’ kampanyasının ne olduğunu öğreniyoruz. Çocuk gazetecilerin vazgeçilmez ilgi alanı bilgisayar oyunları yine karşımızda, üstelik bu hafta, kendi tabirleriyle ‘nostaljik oyunlar’ da listede!


Bu da benim Vakıflı Köyü’ndeyken çektirdiğim bir fotoğraf

Vakıflı Köyü

Talar Kartun  

Bu sayıda Vakıflı Köyü’nün haberini yapmak istedim. Çünkü orası hem benim köyüm hem de Türkiye’de kalan tek Ermeni Köyü. Vakıflı Köyü, Hatay, (Antakya) Samandağ’da.

Annem ve babam orada doğmuş, annem 2,5 yaşında İstanbul’a gelmiş. Annemle babam Vakıflı Köyü’nde tanışmış. Vakıflı Köyü içinde herkes birbirini tanır, kötü bir şey olduğunda birbirlerine yardım ederler. Ben bu haberde Vakıflı Köyü’nde doğan, yaşayan insanlara bazı sorular sordum. 

Ardaş Kartun’a sorular

Vakıflı Köyü’nde hiç unutamadığınız bir anı var mı?

Çocukluğumda, yani 1970’lerde köyün deresinde su çok boldu. Yüzmeyi yengeçlerle, balıklarla, kurbağalarla, ve su yılanlarıyla bu derede öğrendim. Bazen 10-15 kişi balıkları yakalar, pişirip yerdik. Bu derenin suyunu köydeki bahçeleri sulamak için kullanırlardı. Bir gün yine yüzerken köyün bekçisi bizi kovaladı. Mayolarımızla koşarken ayak parmağımı kayaya vurdum ve parmağımı kırdım. Parmağım yanlış kaynadığından hala yamuktur. Bu da bende tatlı bir anı olarak kaldı.

Köyün en çok hangi yönünü seviyorsun? 

En çok doğasını seviyorum, gelenek ve göreneklerine bağlı oluşlarını çok seviyorum ve bağımı bu yüzden hiç koparmadım.

Vakıflı Köyü’nde neyin olmasını veya neyin olmamasını istersin?

Doğasının bozulmamasını, kentleşmemesini, Vakıflı Köy’ün köy olmasını isterim. 

Araksi Kartun’a (Annem) sorular 

Vakıflı Köyü’nde hiç unutamadığınız bir anı var mı?

Daha 2,5 yaşında köyden taşındım ama daha sonraları mamamla yaz tatillerinde köye giderdik. Orada unutamadığım, en sevdiğim anı teyzemin ekmek pişirmesi. O ekmeğin kokusunu halen daha özlemle duyarım. İnekleri yakından görmek bana çok değişik gelirdi, çok severdim. 

Köyün en çok hangi yönünü seviyorsun?

Kendimi rahat hissediyorum. Çok sessiz sakin, İstanbul’un gürültüsünden uzak, insanlar çok daha samimi ve cana yakın. İşte bunları çok seviyorum.

Vakıflı Köyü’nde neyin olmasını veya neyin olmamasını istersin?

Çok daha fazla hayvancılık olmasını isterdim, özellikle büyükbaş hayvancılık gittikçe azalıyor. Tavuk besleyenler falan var ama inek besleyenler sayılıdır. Yetiştirdikleri narenciye ve portakalın çok iyi satılmasını isterdim, ama satılmıyor maalesef.  Göçün olmamasını isterdim, hepimiz büyük şehirlere göç ettik, oranın insanı çok azaldı. Hepimiz imkanlar dolayısıyla göç etmek zorunda kalmıştık, yaz aylarında insanlar geliyor cıvıl cıvıl oluyor ama keşke her zaman öyle olsaydı. 

Boğos Kartun’a sorular

Vakıflı Köyü’nde hiç unutamadığınız bir anı var mı?

Küçüklüğümde yaptığım bir yaramazlık...Yerde bulduğum kamış çubukla elektrik tellerine dokunmuştum ve elektrik çarpmıştı.

Köyün en çok hangi yönünü seviyorsun?

Kendimi özgür hissetmemi. 

Vakıflı Köyü’nde neyin olmasını veya neyin olmamasını istersin?

Köy gibi kalmasını isterim. Şehirleşmesini ve betonlaşmasını istemem.

Müzik Maratonu

Talar Kartun 

Bu yıl, 29 Nisan 2017 tarihinde gerçekleşecek olan Müzik Maratonu Şişli Kent Kültür Merkezi'nde olacak. Müzik Maratonu Karagözyan Okulu’nun gerçekleştirdiği bir müzik yarışması. Yarışma, saat 10:30-19:00 arasında olacak.  Ben ilk yarışmasına gitar ile katıldım ve  çok eğlenceliydi. Bir odada bekledik, sıra bize gelene kadar bize yemek verdiler. Sıra bize geldi, müzik çaldık ve gün bitti.

Writing Fest 

Dença Silahlı 
Vanessa Su Ok

Merhaba!

Biz Dença ve Vanessa Bu seferki haberimizin klasik haberlerimizle çok ilgisi yok, çünkü bu seferki haberimiz bir festivalle ilgili Bu festival İngilizce yazı festivali, adı “Writing Fest”. Umarız anlatılanlardan zevk alırsınız...

Esayan Okulu tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Writing Fest’e ben (Dença) katıldım. Bu festivalde biz öğrencilere J.K. Rowling, Agatha Christie, Roald Dahl, Arthur Conan Doyle gibi bazı yazarların  karakterleri, kendileri ve yazdıkları hakkında bilgiler verip, o yazarın masasına düşenlere anahtar kelimeler verdiler. Mesela ben, J.K. Rowling’in masasına düşmüştüm. Harry Potter kılığına giren biri bize “magic” (sihir), “sword” (kılıç), “mermaid” (denizkızı) gibi kelimeler verdi. Sonra bu kelimelerle fantastik (J.K. Rowling fantastik hikayeler yazdığı için) bir hikaye yazmamız istendi.

Daha sonra başkasının hikayesine kapak olacak gibi resim çizdik. Ama hepsi İngilizce’ydi. Ardından başka bir grubun hikayesini kostümler kullanarak canlandırdık. Bence çok eğlenceli ve güzel bir deneyimdi.

OYUN KÖŞESİ

Silah Oyun(cak) Değildir! Kampanyası

Herman Yimsel

Bu kampanyayı Anıl ve Ahmet isimli iki 4. sınıf öğrencisi başlatmış.

Benim de bu kampanya ile ilgili olumlu düşüncelerim var. Çünkü silahlı oyunlar herkesin psikolojisini etkiliyor ve gerçek hayatta yaptığımız olumsuz hareketlere neden oluyor. Çocuklar oyunlardan örnek alıp aynı hareketleri kendileri de yapmak istiyor.  

Bu kampanyayı nasıl buldum ?

Bu kampanyayı gayet iyi buldum çünkü sitede dedikleri çok doğru,  “silahlı oyuncaklar yerine daha eğlenceli oyuncaklar olsun” diyorlardı. Çok doğru çünkü silahlı oyuncaklar birine geldiği zaman can acıtır veya bir şeyin kırılmasına neden olur. 

Bu kampanyayı imzaladım çünkü  bu kampanyanın gerçekleşmesi güzel olur. Bütün çocuklar kavgacı yetişiyor ve hep büyüklere karşı geliyorlar. Mesela yolda masum birine değdiği zaman hemen ona karşı argo konuşmaya başlıyor. Şu silah oyunları kaldırılırsa bunlar, yani şiddet vs. daha azalabilir. 

Bu kampanyaya ulaşmak için tıklayın. 

Modası Geçmiş Ama Aslında Güzel Olan Oyunlar

Kris Tüysüz
Melik Cavak

Merhabalar biz Kris ve Melik. Bu gün sizlerle birlikte modası geçmiş nostajik ama aslında güzel olan oyunlara bakacağız ve bu oyunları hayata geri döndürmeye çalışacağız. İlk oyunlarımız şunlar: 

1.Super Mario

Super Mario, Nintendo tarafından oluşturulan bir oyundur. Bu oyunu isteyenler Nintendo 2DS veya 3DS el konsollarında ya da mobil olarak telefonda oynayabilir. Aslında çok eğlenceli bir oyundur fakat şu an modası geçmiş bir oyun.

2.Pacman

Oyunda farklı özelliklere sahip dört tane hayalet vardır ve bunların isimleri akabei, pinky, aosuke, ve guzuta'dır. Oyun çok taktiksel ve ilerledikçe zorlaşan bir oyundur. 

3.Sonic

Sonic çok hızlı dönebilen bir oyun karakteridir. Eskiden bu oyun çok modaydı, şimdi ise daha gelişmiş bir şekilde mobillerde de var. Fakat oyunun eski versiyonları hiç oynanmamakta çünkü oyunun  eski versiyonu hiçbir yerde satılmıyor ve biraz da sıkıcı :)

4. Icy Tower 

Şahsen biz bu oyunu eski bilgisayar odasında çok fazla oynadık ve oyun o kadar eğlenceli ki hala da oynuyoruz. Siz de bu oyuna başlarsanız en az birkaç gün bırakamazsınız.

‘Town of Salem oyunu

Alen Karakelle

Herkese merhaba ben Alen Karakelle. Sizlere Town Of Salem adlı stratejik ve eğlenceli bir oyun hakkındaki düşüncelerimi anlatacağım.

Oyunu şu siteden bulabilirsiniz.

Oyuna gelecek olursak, oyun bence harika olmuş. Oyun, herkesin bir dayanışma içinde olmasını sağlıyor. Çünkü stratejik olmanız gerekiyor.

Oyunda gece ve gündüz var. Geceleri mafyalar herhangi bir kişiyi öldürebiliyor. Gözcü her gece birini gözetleyebiliyor. Kurt adamlar sadece dolunay çıktığı zaman  birini öldürme hakkına sahip oluyor. Cellat birini hedef alıp astırmaya çalışıyor. Şaklaban şüpheli davranıp kendini astırmaya çalışıyor, astırılırsa ona suçlu oyu verenlerden birini gece öldürme hakkına sahip oluyor. 

Kategoriler

Güncel Basın