Dink cinayetine ilişkin yeni iddianamede kim kimdir?

Hrant Dink cinayetine ilişkin savcılık tarafından yürütülen soruşturmada savcı çoğunluğu Jandarma görevlisi 51 kişi hakkında iddianame düzenleyerek dava açılmasını istedi. Söz konusu jandarma görevlileri, Dink’in öldürüldüğü dönemde önemli görevlerde bulunuyordu.

24 Nisan 2017’de basına yansıyan yeni iddianame cinayetten Fetullah Gülen yapılanmasını sorumlu tutuyor. İddianamede çok sayıda jandarma görevlisi hakkında da suçlamalar var. Savcı Gökalp Kökçü tarafından hazırlanan iddianamede söz konusu jandarma görevlilerinin Dink’in öldürülmesinden haberdar oldukları, engellemedikleri ve hatta cinayet anını dahi kamerayla kayıt altına aldıkları iddia ediliyor. 

İddianamede yer alan bazı isimler ve haklarındaki iddialar şöyle:

Ali Öz: Dink cinayeti öncesinde Albay rütbesiyle, Trabzon Jandarma Komutanı olarak görev yapıyordu. Cinayetin azmettiricisi olarak yargılanan Yasin Hayal’in eniştesi ve Jandarma Haber Elamanı olan Coşkun İğci, Dink cinayetinden önce, 2006 yılının Temmuz ayında Hayal’in Dink’i öldürmek için plan yaptığından, silah ve para arayışından haberdar oldu. Bu durumu Trabzon Jandarma İstihbarat Personeli Veysel Şahin ve Okan Şimşek’e, Şahin ve Şimşek ise durumu Trabzon İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız’a aktardı. Yıldız konuyu Albay Ali Öz’e iletti.

Cinayetten sonra Albay Öz imzalı Jandarmaya ait bir istihbarat raporu ortaya çıktı. Raporda, cinayet günü tetikçi Ogün Samast yakalanmadan bir saat önce, Yasin Hayal’in Dink’i öldürme eylemini organize ettiği, 4 kişi oldukları, Ogün Samast’ın üzerinde silah olduğu ve silahın Ardeşen el yapımı olduğu yazılıydı.  Savcı iddianamesinde, Jandarma Komutanı Albay Ali Öz’ün cinayetten önce cinayete ilişkin bütün bilgiye vakıf olduğunu belirtti. Savcı Öz hakkında, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini istedi.

Öz, 15 Ağustos 2016’da tutuklandı.

Muharrem Demirkale: Cinayet sırasında İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü Bölücü Faaliyetler TİM komutanı olarak Üsteğmen rütbesiyle görev yapıyordu. Savcının iddianamesine göre, Dink’in öldürüldüğü gün, Agos etrafındaki Jandarma görevlilerini koordine etti.

İddianamede, 19 Ocak günü, Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi olan Okan Şimşek ve İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü görevlisi Şeref Ateş arasında cinayet öncesinde bir telefon görüşmesi gerçekleştiği, görüşmeden sonra Demirkale’nin telefonun Dink’in Bakırköy’de bulunan konutunun yakınlarından sinyal verdiği belirtildi.

Demirkale’nin aynı zamanda cinayet anın kamera kaydına alınması için diğer Jandarma görevlilerini yönlendirdiği öne sürülüyor. 

Demirkale 15 Temmuz Darbe Kalkışması sırasında Ankara Jandarma Komutanlığında darbeci askerle birlikte çatışırken yaralı olarak yakalandı.

Yavuz Karakaya: Dönemin İstanbul İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünde astsubay rütbesiyle görev yapıyordu. İddianameye göre, 19 Ocak 2007’de Dink’in öldürülmesine nezaret eden jandarma görevlilerinden biri. Yine iddianameye göre İstanbul İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevlilerinden biri Karakaya’yı teşhis etti. Telefon sinyal bilgilerinden de cinayetten önce ve sonra olay yerinde olduğu tespit edildi. Ogün Samast’ı cinayet günü görüntülediği belirtiliyor. 15 Temmuz Darbe Kalkışması sırasında Ankara Jandarma Komutanlığında darbeci askerle birlikte çatışırken yaralı olarak yakalandı. 21 Ekim 2016’da tutuklandı.

Ecevit Emir: Cinayetin işlendiği dönemde İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli. Savcılık iddianamesine göre cinayet günü, Ogün Samast’ı izleyerek cinayete nezaret eden jandarma görevlilerinden. Telefon sinyal bilgileri ve kamera kayıtlarıyla cinayet anında olay yerinde olduğu tespit edildi. İstihbarat Şubesi görev kayıt defterinde başka bir yerde görevde olduğu yazılı. Muharrem Demirkale’nin emrinde çalışan görevlilerden biri. 15 Ağustos 2016’da tutuklandı.

Ali Barış Sevindik: Olay tarihinde İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde üsteğmen rütbesiyle kısım amiri olarak çalışıyordu. Trabzon’dan 9 Ağustos 2006’da İstanbul’a gelerek Dink’in evinin etrafında keşif yapan Jandarma İstihbarat görevlileriyle, keşif yaparken telefon irtibatı tespit edildi. Cinayet gününe ait Agos ve çevresine ait görüntülerde yapılan incelemede teşhis edildi. 12 Ağustos 2016’da tutuklandı.   

Emre Cingöz, Bekir Yokuş, Yusuf Bozca, Kadir Yıldırım, Eyüp Temel, Hacı Şefik Şimşek ve Niyazi Malkoç:  Dink cinayeti yaşandığında İstanbul Jandarma İstihbarat Dairesinde çalışıyorlardı. İddianameye göre, olay günü cinayete nezaret ettikleri tespit edildi.

Hamza Celepoğlu: İddianamede isimi geçen en yüksek rütbeli askerlerden biri. Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Değerlendirme ve Analiz Merkez  Amiri olarak Tuğgeneral rütbesinde çalışıyordu. İddianameye göre, cinayette aktif rol oynayan Trabzon ve İstanbul Jandarma İstihbarat görevlilerinin üzerinde üst amir olarak çalışıyor. Bütün istihbarat haber ve değerlendirme forumları kendisine sunuluyor. 9 Ağustos 2006’da Trabzon Jandarma İstihbarat görevlileri Dink’in evinin etrafında keşif yapıldığında amirleri konumunda olduğu belirtilen iddianamede, Celepoğlu’nun cinayet tasarısından bilgisinin olmamasının mümkün olmadığı öne sürülüyor. Celepoğlu aynı zamanda MİT tırlarının durdurulmasıyla ilgili davadan da tutuklu bulunuyor. Darbeye teşebbüs suçundan 21 Ekim 2016’da tutuklandı.

Metin Yıldız: Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi Müdürü olarak yüzbaşı rütbesiyle görev yapıyordu. Jandarmanın haber elemanı olan Yasin Hayal’in eniştesi Coşkun İğci’nin, Hayal’in Dink’i öldürmek için silah ve para aradığı bilgisine sahip olduğu belirtilen iddianamede, Yıldız’ın cinayet öncesinde, cinayete dair bütün detayları bildiği belirtildi. Ogün Samast yakalanmadan, Samast’ın kimliğinin ve üzerindeki silahın bilgisinin yazılı olduğu haber forumunda imzası var. Yıldız,25 Ağustos 2016’da tutuklandı.

Veysel Şahin, Okan Şimşek ve Volkan Şahin, Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi görevlileri. İddianameye göre Jandarma haber elemanı Coşkun İğici’nin, Yasin Hayal’in Hrant Dink’i öldürmek için silah ve para aradığı bilgisini ilettiği isimler. Veysel Şahin 15 Ağustos 2016’da, Okan Şimşek ve Volkan Şahin ise 10 Ağustos 2016’da tutuklandı.

Gazi Günay:  Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi görevlisi. Ogün Samast yakalanmadan, Samast’ın kimliğinin ve üzerindeki silahın bilgisinin yazılı olduğu haber forumunda Metin Yıldız’la beraber  imzası var. İddianamede 9 Ağustos 2006’da İstanbul Bakırköy’de Dink’in evinin etrafında keşif yapan ekipte yer aldığı bildirildi.

Ergün Yorulmaz,   Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi görevlisi. İddianamede 9 Ağustos 2006’da İstanbul Bakırköy’de Dink’in evinin etrafında keşif yapan ekipte yer aldığı bildirildi.

Murat Bayrak: Samsun İl Jandarma Komutanlığında görevli Şube Müdürü. İddianameye göre, Ogün Samast, Samsun Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde gözaltındayken, Samast’a cinayet öncesinde telefon görüşmesi ve sigara içtiği sırada çekilen görüntüleri izletti. Samast’ı Türk bayrağıyla fotoğraf çektirmesi için ikna ettiği belirtildi.

Metin Balta: Cinayet işlendiği dönemde Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesinde amir olarak çalışıyordu. İddianameye göre Samsun Emniyetinde Ogün Samast’ın fotoğraflarının çekilmesi talimatını verdi. Balta, 1 Eylül 2016’da FETÖ üyesi olduğu iddiasıyla Kanun Hükmünde Kararnameyle meslekten çıkartıldı.

Ahmet Çetiner, Samsun Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesinde amir. İddianamede Samast’ın Türk Bayrağıyla fotoğraflarının çekilmesini talimatını veren kişi.

Atilla Güçoğlu, Cinayet işlendiğinde, Samsun Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Müdürü olarak görev yapıyordu. Ogün Samast’ın emniyette bayraklı görüntülerini çeken kişi olduğu belirtiliyor.

Yüksel Avan, Trabzon Jandarma Komutanlığında Asayiş Şube Müdürlüğünde görevli. İddianameye göre,  Samast’ın bayrak önündeki fotoğraflarını çeken kişilerden. Ayrıca Samast’la beraber kendisi de fotoğraf çektirmiş. 

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.