Yeniköy Panayia Kilisesi 180 yaşında

Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi’nin kuruluşunun 180. yıldönümü ve Vakfın Muhsin-i Azamı (büyük hayırsever) Stefanos Karateodori’nin 150. ölüm yıldönümü münasebetiyle 6-7 Mayıs’ta ibadet törenleri ve etkinlikler düzenlendi.

Yeniköy Panayia Rum Ortodoks Kilisesi, Sultan II. Mahmut’un şahsi doktoru Stefanos Karateodori’nin talebi üzerine Sultan’ın verdiği fermanla 1837 yılında inşa edildi. Tarihi adı olan ‘Kumariotisa Meryem Ana Vefatı Kilisesi’ adını Komaron mevkiinden ya da bir zamanlar tepeyi kaplayan Kumaria (kocayemiş/ağaç çileği) bitkisinden aldı. Kilisenin kutsal emanetlerinden anlaşıldığı kadarıyla 16. yüzyılda söz konusu tepede bir kilise bulunmaktaydı. Karateodori, İmparatorluğun başkentini tehdit eden veba salgınının yayılmasını engellemiş ve hastalığın tedavisine dair Sultan’a görüşleriyle yardımcı olmuştu. Yeniköy Panayia Kilisesi’nin batı tarafında vakfın hayırseveri doktor Stefanos Karateodori’nin, eşi Lukia Mavrokordato’nun, kızı Sofia Delta ve Sultan Abdülhamid Han zamanında Osmanlı İmparatorluğu hizmetinde Roma Büyükelçisi, Dışişleri Müsteşarı ve Dışişleri Nazırı görevlerini gerçekleştirmiş olan oğlu Aleksander Karateodori Paşa’nın mezarları bulunuyor. 

Program cumartesi öğleden sonra, Boğaz Avrupa yakası ruhani sorumlusu Mürefte ve Şarköy Metropoliti İrineos tarafından, Yeniköy Ayios Nikolaos Kilisesi avlusunda bulunan Konstantinos Karateodori’nin mezarı başındaki dua ile başladı, Yeniköy Panayia Kumariotissa Kilisesi’ndeki akşam duasıyla devam etti. Kilise bahçesindeki karşılama kokteylinden sonra, Yeniköy Panayia Vakfı Başkanı Laki Vingas, Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ve Orestiada Belediye Başkanı Vasilios Mavridis selamlama konuşmalarını gerçekleştirdi. Etkinlik Dr. Pavlos Pilavakis, Stefanos Geroulanos, Ekmeleddin Mehmet İhsanoğlu ve Aleksis Aleksandris’in konuşmalarıyla devam etti. Pazar günü Ekümenik Patrik Bartholomeos’un katılımlarıyla, Didimotiha, Orestiada ve Sufli Metropoliti Sayın Damaskinos riyasetindeki sabah ayininden sonra Aziz Theodoros anısına ‘kolliva’ kutsaması yapıldı. Ekümenik Patrik Bartholomeos, kilise avlusundaki Stefanos Karatheodori’nin mezarı başında dua okudu ve heykeltıraş Stathi Aleksopulos tarafından yapılan Stefanos Karatheodori’nin büstünü açıktı. Etkinlikler, N. Vissa Stefanos Karatheodori Kültür Derneği tarafından gerçekleştirilen müzikli ve danslı ikramla son buldu. 

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında