Çocukları rotavirüsten aşıyla koruyun

Özellikle altı ay ile iki yaş arasındaki çocuklarda, ateş, kusma, ishal ve karın ağrısıyla kendini gösteren rotavirüs, temasla yayılabilen bulaşıcı bir hastalık.En etkili korunmanın aşılama yöntemiyle sağlandığı rotavirüsü, Pediatri Uzmanı Dr. Hilda Çerçi Özkan’la konuştuk.

Rotavirüs nedir, kimlerde görülür?

Rotavirüs, çocuklarda en sık ishal sebebi olan bulaşıcı bir hastalıktır. Özellikle altı ay ile iki yaş aralığında görülür. Beş yaşına kadar çocuklar rotavirüse yakalanabilir; beş yaşından sonra hastalık daha hafif bir şekilde seyreder. 

Bu hastalık nasıl bulaşır? 

Rotavirüs, insana direkt temasla bulaşır. Yani, rotavirüs geçiren bir kişiye veya o kişinin temas ettiği eşyaya dokunulup, ellerin ağza götürülmesiyle virüs vücuda girer. Rotavirüs, diğer bazı virüslerden farklı olarak katı yüzeylerde uzun süre canlılığını muhafaza edebilir. Yani oyuncakların, masa veya sandalye gibi eşyaların yüzeyinde uzun süre canlı kalabilir. Ayrıca rotavirüs geçiren bir kişi, hastalık şikâyetleri başlamadan birkaç gün öncesine ve iyileştikten birkaç gün sonrasına kadar, virüsü bulaştırabilir. Özellikle hasta kişinin dışkısında bol miktarda virüs bulunur. Tuvalet veya bez değişimi sonrası el hijyenine dikkat edilmemesi de virüsün kolayca yayılmasına sebep olur. 

SÖYLEŞİNİN DEVAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN. 

Kategoriler

Toplum Sağlık



Yazar Hakkında