Erdoğan'ın korumaları Hamburg'daki G20 zirvesinde istenmiyor

Almanya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen ay Washington'a yaptığı ziyaret sırasında kavgaya karışan ve protestoculara saldıran korumalarının, gelecek haftaki G20 zirvesinde ülkeye gelmemesini beklediklerini açıkladı.

Hamburg kentinde 7-8 Temmuz tarihlerinde yapılacak G20 zirvesine katılacak Türkiye heyetinde Washington'daki kavgaya karışan isimlerin de olduğu bildirilmişti.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer, Berlin‘de yaptığı açıklamada "Alman hükümeti bu korumaların Türkiye Cumhurbaşkanı'na Hamburg'ta eşlik etmeyeceğine çok emin” dedi.

Schäfer, zirveye katılacak liderlerin Hamburg'da düzenlenecek zirveye kendi korumalarını getirebileceğini, ancak yasalara saygılı olunması gerektiğini belirtti.

Welt am Sonntag gazetesi, Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın ABD makamları tarafından haklarında yakalama kararı olan bu kişilerin Almanya'ya gelmemesi gerektiğini Türkiye tarafına net bir şekilde ilettiğini bildirdiğini yazmıştı. 

Hamburg Emniyet Teşkilatı Sözcüsü Ulf Wundrack de daha önce DW Türkçe'ye açıklamasında, "Washington'daki gibi Türk Cumhurbaşkanı'nın korumalarının göstericilere müdahale etmesi gibi sahneler Hamburg'da yaşanmayacak. Böyle bir şey olması halinde polis devreye girecek" demişti.

Ne olmuştu? 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mayıs ayında ABD Başkanı Donald Trump ile Washington'da yaptığı görüşme öncesinde Türkiye Büyükelçiliği konutu önünde toplanan göstericiler "Demirtaş'a özgürlük" pankartı ve Suriyeli Kürtlerin Demokratik Birlik Partisi (PYD) flaması açmış, Erdoğan'ı karşılamak için toplanan bir başka grupla gerilim yaşamıştı. 

İki grup arasında çıkan sözlü tartışmanın ardından Erdoğan'ın korumaları protestoculara saldırmış, tekmeli yumruklu bir kavga yaşanmıştı.

ABD, kavgaya karışan Türkiye’den dokuz güvenlik görevlisi, üç polis memuru ve iki Kanada vatandaşı hakkında yakalama kararı çıkartıldığını açıklamış, Washington DC Emniyet Müdürü Peter Newsham aranan 12 kişiye Amerikan yargısına teslim olma çağrısı yapmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklama ile bu duruma sert tepki göstermişti.

 

 

Kategoriler

Güncel Türkiye Dünya



Yazar Hakkında