HDP'nin Kandıra ziyareti engellendi

HDP heyetinin Figen Yüksekdağ'ın tutuklu olduğu cezaevi önüne gidişi engellendi. Kürkçü, talimatın kimden geldiğinin söylenmediğini, yazılı belge gösterilmediğini anlattı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun başlattığı ve bugün 19. gününe giren 'Adalet Yürüyüşü'ne cezaevi önünde basın açıklaması yaptıktan sonra Kandıra'dan katılım sağlayacak olan HDP'lilere polis OHAL'i gerekçe göstererek engel oldu.

Birgün’de yer alan habere göre Yürüyüşe katılım öncesinde cezaevi önünde basın açıklaması yapmak isteyen HDP heyetine izin verilmezken gerekçe olarak OHAL gösterildi ve basın mensupları da kimlik kontrolü yapıldıktan sonra alandan uzaklaştırıldı.

Engellemenin ardından heyet açıklamasını polis noktasında yaptı.

bianet’e konuşan İzmir milletvekili Ertuğrul Kürkçü, cezaevine on kilometre kala polis ekiplerince durdurulduklarını, kendilerine yazılı bir karar gösterilmeden engellendiklerini anlattı.

Kürkçü, cezaevi müdürü ile görüşme taleplerinin kabul edilmesine rağmen bugün cezaevi önüne gidişlerinin engellendiğini anlattı:

“Kandıra Cezaevine yaklaşık 10 kilometre kala, cezaevine giden yol üzerinde polis ekiplerince yolumuz kesildi.

“Kendilerine verilen talimat üzerine cezaevine beş kilometreden yakına kimseyi sokmama, eylem ve etkinlikte bulundurmama talimatı aldıklarını söylediler. Talimatın kimden geldiğini ve ne gibi eylem etkinlikten söz ettiklerini sorduk. ‘Biz size bu talimatın kimden geldiğini söyleyemeyiz’ dediler. Başta ‘İçişleri bakanı’ lafı geçti ama daha sonra o laftan vazgeçtiler.

“Figen Yüksekdağ ile de milletvekilleri ile de Adalet Bakanlığı’ndan izin verilmeden görüşemeyeceğimizi biliyorduk. Cezaevi müdürü ile görüşme yapmak istemiş ve talebimiz sabah kabul edilmişti.

“Bunun üzerinden atlayabilmek için müdürün cezaevinde olmadığını, adliyede beklediğini söylediler. Kılıf uydurmaya çalıştılar. 

“Sözcülerimiz daha sonra şikayette bulanacaklarını belirterek yazılı emir gösterilmesini istedi ancak ‘Yazılı belge veremeyiz’ yanıtını aldık.

“Bu talimatı kim verdi’ sorumuz da olumsuz yanıtlandı. Çıkmaz sokağa girince bu engellemeyi protesto ederek yolumuzun kesildiği noktadan ayrıldık. Kılıçdaroğlu’nun başlattığı yürüyüş ile temasa geçmeyi bekliyoruz.”

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay da, “Engellemeye ilişkin herhangi bir belge yok. Resmi bir bildirim yok. Bu asla kabul edilebilir bir durum değil. Türkiye’nin içinde bulunduğu karanlığı gösteren bir durum. Bütün demokrasi güçleriyle birlikte mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

Açıklamanın ardından heyet Adalet Yürüyüşü’nün saat 17.00’de başlayacak etabına katılmak üzere alandan ayrıldı.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında