Demirtaş kelepçe uygulamasını reddedince duruşmaya getirilmedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün yargılandığı davanın duruşmasına katılacaktı ancak kelepçe takılmasını reddedince adliyeye götürülmedi.

4 Kasım 2016’dan beri Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş, Ankara 35. Asliye Ceza Mahkemesinde bugün saat 10:00'da görülecek duruşmaya bizzat katılacak ve tutuklandığından beri ilk kez kamuoyu önüne çıkacaktı.

Demirtaş yargılandığı davaların önceki duruşmalarına Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanmıştı.  

Demirtaş, bugün Ankara Adliyesinde görülecek duruşmaya bizzat katılma talebinde bulunmuş, mahkeme Demirtaş'ın bu talebini 30 Haziran 2017’de kabul etmişti. 

"Uygulama hukuksuzluğun başka bir boyutu"

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay adliye önünde yaptığı açıklamada, Demirtaş’ın kelepçesiz getirilmemesini eleştirdi. Sık sık polisin ‘müdahale edeceğiz’ anonsları ve engelleme teşebbüsleri sırasında yapılan basın açıklamasında Kemalbay özetle şunları söyledi: 

“Sabah öğrendik ki Sayın Demirtaş’a kelepçe takılmak istenmiştir, bunun üzerine eş genel başkanımız kelepçe takılmasını reddetmiş bu yüzden de duruşmaya getirilmemiştir.”

“Yapılan bir sivil darbe uygulamasıdır. Demirtaş HDP Eş Genel Başkanıdır, milletvekilidir, hala dokunulmazlığı mevcuttur. Yapılan uygulama 7 Haziran’dan  beri gerçekleşen hukuksuzluğun başka bir boyutudur.” 

“Burada yapılan müdahaleyi kınıyoruz partilerimize yapılan bu uygulama darbe uygulamasıdır faşizmin kurumsallaşmasına yönelik gösterdiğimiz mücadelenin bastırılması için gerçekleştirilmektedir.” 

“Demirtaş, bugünkü duruşması aslında tutuklu bulunduğu duruşma değildi. Hukuk skandalı olan bir fezlekeyle mahkemesi sürmektedir. Demirtaş sadece yargının esir alınmasından kaynaklı olarak bugün tutukludur. Yasama dokunulmazlığı devam eden bir partinin eş genel başkanının söz söylemekten başka nasıl bir görevi olabilir?” 

HDP’den 11 milletvekili tutuklu 

4 Kasım 2016’da gözaltına alınan HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş (İstanbul) ve Figen Yüksekdağ (Milletvekilliği 21 Şubat 2017'de düşürüldü) ile HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken (Diyarbakır) ve milletvekilleri Leyla Birlik (Şırnak), Selma Irmak (Hakkari), Nursel Aydoğan (Diyarbakır), Gülser Yıldırım (Mardin), Ferhat Encü (Şırnak) ve Abdullah Zeydan (Hakkari) aynı gün tutuklandı. 

Şu anda Vekilliği ve HDP üyeliği düşürülen Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulundu 11 HDP’li vekil, bir CHP’li vekil tutuklu.

Figen Yüksekdağ da tutuklu bulunduğu dosyanın duruşması için 244 günlük tutukluluğun ardından ilk kez 4 Temmuz’da adliyeye götürülmüştü.

Kategoriler

Güncel Gündem



Yazar Hakkında