Gazturman Gayan kapılarını açıyor

Karagözyan Yetimhanesi Gazturman Gayan Yaz Kampı’nın açılış töreni bu yıl 17 Temmuz Pazar günü yapılacak. Tören öncesinde Değabağ Başepiskopos Karekin Bekçiyan’ın riyasetinde Kınalıada Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi’nde yapılacak ayini kilisenin din görevlisi Rahip Harutyun Damatyan sunacak. Gazturman Gayan Yaz Kampı’nın bahçesinde yapılacak sevgi sofrasıyla da kamp resmen açılacak.

Geçen yıl müdürlük görevini yürüten Tamar Nergis’in Kalfayan Okuluna müdür olarak atanmasından sonra bu yıl Gazturman Gayan’ın müdürlük görevini Liza Temelci Çolakoğlu üstlendi. Açılış öncesinde gazetemizi ziyaret eden Gazturman Gayan Yaz Kampı Müdürü Liza Temelci Çolakoğlu, Yönetim Kurulu Başkanı Azniv Mezadur ve Yönetim Kurulu ikinci Başkanı Parseh Cancik’le Gazturman Gayan Yaz Kampı’nın yeniliklerini konuştuk. 

‘Tüm çocuklara kapımız açık’

Yönetim kurulu başkanı Azniv Mezadur, mevcut durumda kampta yüz çocuğa hizmet verdiklerini yaz boyunca ise yaklaşık 300- 350 çocuğa  yuva açmaya hazırlandıklarını söyledi. Tüm Ermeni çocuklarına kampın kapısının açık olduğunun altını çizen Çolakoğlu “İstanbul’da kalan ve çalışan anne babalar da çocuklarını bize  teslim edebilirler” dedi. Mezadur kampın son durumu hakkında şu bilgileri verdi:

“Bu yıl 300- 350 çocuğumuza yuva açmaya hazırlanıyoruz. Çocuklarımız 15’er gün ve birer aylık süreler boyunca kampımızdan faydalanabiliyorlar. 7- 14 yaş arasındaki tüm çocuklarımıza kapımız açık, okullarımızda okuyan öğrenciler diledikleri zaman kampımıza gelebilirler. Çocuklarımız istedikleri kadar kampımızda eğitim görebilirler.  Bu yıl yeni etkinliklerimiz de var, sanatsal çalışmalarımız, jimnastik, yoga, zumba, tenis, voleybol, basketbol, futbol ve satranç branşlarımız bunlardan bir kaçı.” 

Kampın yeni gözdesi Vex Robotics ve astronomi atölyesi 

Yeni dönemde etkinliklerin çoğaldığını belirten Mezadur ve kampın müdürü Liza Temelci Çolakoğlu Vex Robotics ve astronomi atölyesinin özellikle altını çizdi: 

“Bu yıl yeni olarak Vex Robotics ve astronomi atölyelerimiz var. Teknoloji çağında olduğumuz  için çocuklarımız teknolojiye çok ilgi duyuyor. Öğrenciler Vex Robotics’le  kendi robotlarını tasarlayacaklar, kodlama öğrenip robotlara görevler verecekler. Daha önce ‘Robotix’ etkinliğimiz vardı bu ondan daha farklı bir etkinlik. Öğrencilerimiz tasarladıkları robotlarla deneyler yapacak. Geçen hafta kampımızda bir de  astronomi atölyesi kurduk, haftanın üç günü bir eğitmenimizle birlikte gökyüzü hakkında eğitimler veriyor.

Öğrencilerimiz ilk eğitimin ilk haftasını geçirdi ve güneş sistemini öğrendiler. Kendi takım yıldızlarını oluşturdular. Önümüzdeki günlerde İstanbul Üniversitesi’nden seyyar teleskopla gündüz ve gece gözlemleri yaptırmayı düşünüyoruz.” 

‘Ermenice, İspanolca ve İngilizce eğitim’

Yabancı dil eğitimine bu yıl İspanyolca eklenmiş.  Çolakoğlu bu alandaki yenilikleri şu sözlerle anlatıyor: ”İngilizce ve İngilizce drama eğitimlerimiz de önümüzdeki günlerde başlayacak. Ermeniceye yönelik de çalışmalarımız var, Ermeni kültürünü biraz daha aşılayarak eğitimlerini devam edecekler. Elimizden geldiğince çocuklarımızın sıkılmamalarını düşünüyoruz, onlara bir yaz okulundaymış gibi hissettirmeye özen gösteriyoruz. Elimizden geldiğince yönetim kurulu üyelerimiz ve başkanımızla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”  

‘Bu yıl biraz daha fazla destek bekliyoruz’

Gazturman Gayan Yönetim Kurulu Başkanı Azniv Mezadur ve ikinci başkan Parseh Cancik kampın genel ve maddi durumlarıyla ilgili de bilgiler verdi. Bu yıl 350 çocuğa kucak açacaklarını vurgulayan başkan Azniv Mezadur “Maddi açıdan biraz zorluklar çekiyoruz, Karagözyan Okulunun çatısı altında kurulmuş bir yapı olduğumuz için Karagözyan Vakfı’ndan destek alıyoruz. Bütün okullarımızın çocukları da eğitim aldığı için bütün hayırseverlerimiz ellerinden gelen destekleri bize sağlıyorlar sağ olsunlar. Bu yıl biraz daha fazla destek bekliyoruz, destekler ne kadar çok olursa, çocuklarımız daha uygun şartlarda eğitim alırlar” dedi. 

Binanın genel bakımının tamamlandığını belirten ikinci başkan Parseh Cancik ise

“Bu yıl duman dedektörleri, yangın alarmları ve yangın çıkışlarımız yenilendi. İş güvenliğiyle ilgili de faaliyetlere başlayacağız. Sonuçta çocuklarımızın sorumluluğu bizim üzerimizde. Şu an için binamızın bazı bölgelerinde yenilenme çalışmaları  yapıldı ve binanın genel bakımı tamamlandı.” dedi.                                                                                

 

 

 

 

 

  

Kategoriler

Toplum Okullar Gençler



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.