Cumhuriyet davası: 7 kişiye tahliye

Cumhuriyet gazetesinin yazarları yöneticilerinin yargılandığı davada ara karar açıklandı; 5 kişi tahliye edildi.

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün beşinci oturumu görülen ilk duruşmada çizer Musa Kart, yazar Hakan Kara, yönetici Önder Çelik, okur temsilcisi Güray Öz, avukatlar Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör adli kontrol şartıyla tahliye edilirken, Kitap eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay şartsız tahliye edildi.

Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, yayın danışmanı ve yazar Kadri Gürsel ile muhabir Ahmet Şık'ın tutukluluklarına devam kararı verildi.

Dava 11 Eylül'e ertelendi ve bilirkişi oluşturulmasına karar verildi. 

Can Dündar ve İlhan Tanır hakkındaki yakalama kararları devam ediyor.

"Terör örgütüne üye olmamakla birlikte örgüt adına ve anayasal düzene karşı suç işlemek" iddiasıyla tutuklanan ve tutuksuz yargılanan yönetici, yazar, muhabir ve avukatlar hakkındaki dava gözaltılardan 9 ay sonra başladı. 

Tutuklu Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Kadri Gürsel, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör, yazar Hakan Kara, Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yazar Güray Öz, Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı avukat Akın Atalay, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Ahmet Şık, tweet'leri nedeniyle yargılanan tutuklu sanık Ahmet Kemal Aydoğdu duruşma salonunda yer aldı.

Tutuksuz yargılanan Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç, Cumhuriyet Gazetesi muhasebe müdürü Günseli Özaltay, Cumhuriyet Gazetesi yazarı Hikmet Çetinkaya, Cumhuriyet Gazetesi eski yayın yönetmeni ve yazarı Aydın Engin ve Cumhuriyet Gazetesi eski muhasebe müdürü Bülent Yener de duruşmada hazır bulundu. 

Duruşmanın ilk gününde Kadri Gürsel, Akın Atalay ve Musa Kart, ikinci gününde Murat Sabuncu, Bülent Utku, Güray Öz, Önder Çelik ve Mustafa Kemal Güngör, üçüncü gününde Hakan Kara, Turhan Günay, Ahmet Şık, Ahmet Kemal Aydoğdu, Bülent Yener, Günseli Özaltay, 27 Temmuz’daki dördüncü duruşmada ise Hikmet Çetinkaya, Aydın Engin ve Orhan Erinç söz almış, avukatları beyanlarda bulunmuştu. 

Duruşma sürerken adliye dışında da Cumhuriyet’e destek olanlar oturma eylemi yapıyor.

Bugün taleplerin alınması ve savcının mütalaası bekleniyor.

10.30’da başlayan duruşmada avukatlar beyanlarda bulunup tahliye taleplerini dile getirdi.

bianet’in ve diken’in derlediği avukat ifadelerine göre gazetecilerin avukatları özetle şunları söyledi:

Kadri Gürsel'in Avukatı İlkan Koyuncu: “İddianamede somut suçlama yok. Önce kendimizi suçlayıp sonra savunacağız. Kadri Gürsel, Mayıs 2016'da Cumhuriyet’te yazmaya başladı. Sadece 12 Temmuz'da bir yazı yazdı. Ne 'FETÖ', ne darbe geçiyordu.”

[Kadri Gürsel'e ByLock suçlamalarına dair] Koyuncu: “Müvekkilim sadece aranmış, Aranan telefon Sedat Albayrak'a kayıtlı. Onun ifadesi neden alınmamış? Buraya Norveç'ten gelmedik; adalet fışkırsın beklemiyoruz. Ama hiç değilse bir kırıntı bekliyoruz" 

Kadri Gürsel'in avukatı Köksal Bayraktar: "Bugün bu davada, basının hür olması gerektiğinin iddia makamınca da ortaya konmasını diliyorum.”

Hikmet Çetinkaya’nın avukatı Kaan Karcıoğlu: “Savcılık ciddi bir soruşturma yapsaydı takipsizlik verilecek, adliye iş yükünden kurtulmuş olacaktı. Müvekkilimiz 15 Temmuz'dan önce yazılarıyla uyarıcı olmuştur."

Ahmet Şık’ın avukatı Can Atalay: "Ahmet Şık tutuklanana kadar el konulan bir eşya yok. Çünkü Ahmet Şık'ın bu davaya dahil edilmesinin nedeni bir tweet. Ahmet Şık gözaltına alındığı gün Sabah'tan Nazif Karaman ‘Ona şu soru sorulacak’ diye yazıyor. Ve savcı o soruyu soruyor. Savcının, o gün Sabah'ta yayınlanan soruyu sorulması üzerine Ahmet Şık da ‘Siz mi soruyorsunuz, Nazif Karaman mı soruyor?’ diye soruyor. Ahmet Şık 2015 yılı haberleri için neden 2ikisene bekleniyor? Başsavcılık görevini mi ihmal etmiş, yoksa açık bir tehlike mi yok?" 

Musa Kart'ın avukatı Yıldız İmrek: "Bu davada McCarthy yöntemleri bile aşıldı."

Mahkeme Başkanı daha önce savunma verdiği sırada elinin titrediğini söylediği gazeteci Güray Öz’ün avukatına müvekkilinin bir rahatsızlığı olup olmadığını sordu.

Savcı: Avukatların savunmalarının tamamlanmasının ardından Savcı yarım saatlik aranın ardından mütalaasını verdi. Savcı, Vakıf işlemleri için bilirkişi incelemesi yapılmasını istedi.

Savcı, Akın Atalay, Kadri Gürsel, Murat Sabuncu, Önder Çelik, Hakan Kara, Kemal Aydoğdu, Ahmet Şık için tutuklamanın devamını talep etti; tutukluluğun devamı talebini "kuvvetli suç şüphesi, delillerin toplanmaması, delilleri karartma şüphesi"ne dayandırdı.

Cumhuriyet'teki habere göre Savcılık Güray Öz, Turhan Günay, Musa Kart, Bülent Utku, M.Kemal Güngör'ın ise tahliyesini karar verilmesini talep etti. Savcı, Ahmet Şık hakkında ise yaptığı savunma nedeniyle savcılığa suç duyurusunda bulunulmasını istedi.


Kategoriler

Güncel Basın Gündem



Yazar Hakkında