Patrik seçimi için hedef 13 Aralık

Müteşebbis Heyet, Patrik seçimi için tarih önerilerin İstanbul Valiliği’ne iletti. Heyet’in önerisinde Delege seçimi için 10 Aralık Pazar, Patrik seçimi için ise 13 Aralık Çarşamba tarihleri öngörülüyor. Sözkonusu tarihleri içeren yazı Değabah Karekin Bekçiyan’ın imzasıyla İstanbul Valiliği’ne iletildi.

Müteşebbis Heyet, Patrik seçimi için çalışmalarını sürdürüyor. İki aşamalı olarak planlanan Patrik seçimi için, 10 Aralık Pazar günü Delege seçimi, 13 Aralık Çarşamba günü ise Patrik seçimi öngörülüyor. Tarihler bu şekilde netleşirse halk 10 Aralık Pazar günü oy kullanıp delegeleri seçecek, halkın seçtiği delegeler ise 13 Aralık Çarşamba günü yeni patriği seçmiş olacak. Müteşebbis Heyet’in seçim tarihlerini içeren dilekçesi Değabah Başepiskopos Karekin Bekçiyan’a sunuldu. Bekçiyan’ın 9 Temmuz Çarşamba günü imzayı atmasının ardından dilekçe İstanbul Valiliği’ne iletildi.

Müteşebbis Heyet Basın Sözcüsü Avukat Sebuh Aslangil, sürece ilişkin Agos’a şu bilgileri verdi: 

“Öncelikle dilekçemiz Valilik kanalıyla İçişleri Bakanlığına gönderilecek. Bakanlık, bu seçim için uygulanacak olan seçim talimatnamesini gönderecek. Seçim tarihlerini biz belirledik ama Bakanlık ve Valilikle yapılacak görüşmelerden sonra tarihlerde oynama olabilir. Talimatnameyle birlikte seçim tarihleri de kamuoyuna ilan edilecek.” 

Listeler hazırlanıyor 

Aslangil bu arada seçmen listeleriyle ilgili çalışmaların da devam ettiğini söyledi: “Vakıfların yönetim kurullarına yazı yazarak seçmen listelerinin iletilmesini istedik. Ağustos ayı sonunda bu sürecin tamamlanacağını düşünüyoruz. Seçmen listelerinin asılması, delege adaylarının belirlenmesi gerekiyor.”

Aday sayısı 5’e inecek

Aslangil sürecin bundan sonra nasıl ilerleyeceğini de şu sözlerle anlattı:  “Patrik adayı olacak Episkoposlar, Müteşebbis Heyet’e adaylıklarını bildirecekler. Değabah Bekçiyan da doğal adayların hepsine mektup yazacak. Kendisi de aday olabilir tabii. Eğer aday sayısı 5’in altında ise sorun yok. Ancak 5’ten fazlaysa Ruhaniler Genel Meclisi toplanıp, aday sayısını 5’e indirecek. Adaylıklar Müteşebbis Heyet’e bildirildikten sonra kamuoyuna açıklayacağız, bu tarihten sonra da delege başvuruları başlayacak. Heyet, seçmen listelerinden hareketle hangi ilçede kaç delege olacağını saptayacak. Delegeler, aday delegesi olarak başvuru yapamayacaklar. Delege olduklarını ifade ederek başvuru yapacaklar. Onların hangi patrik adayının delegesi olduğu patrik adayıyla delege arasında kalacak.”

Aslangil delege yaşının 30’dan 25’e indirilmesinin planlandığını da sözlerine ekledi. 

Kategoriler

Toplum Kilise



Yazar Hakkında

1992 İstanbul doğumlu. Agos Gazetesi Toplum Editörü. Ermeni toplumu gündemi, sosyal etkinlikleri ve yaşamı üzerine haberler yapıyor.