Müteşebbis Heyet Valiye mi takıldı?

Türkiye Ermenileri Patrikliği seçim sürecini yürütecek Müteşebbis Heyet’teki bazı isimlerin İstanbul Valiliği tarafından ‘uygun’ bulunmadığı öne sürülüyor. Tıkanıklığı aşmak için izlenecek yöntemi belirlemek amacıyla önümüzdeki günlerde toplantı yapacağı öğrenildi.


Türkiye Ermenileri Patriğini seçmek için yürütülen çalışmalar Başepiskopos Ateşyan’ın yetkilerini Değabah Karekin  Başepiskopos Bekçiyan’a bırakmayı kabul etmesinin ardından hızlanmış ve 4 Temmuz 2017’de yapılan toplantı ile Müteşebbis Heyet’in üyeleri belirlenmişti. Müteşebbis Heyet 11 Temmuz 2017’de yaptığı toplantı ile de kendi içindeki görev dağılımını gerçekleştirmişti. 

Müteşebbis Heyet, Ağustos ayı başında Patrik seçimi için tarih önerilerini İstanbul Valiliği’ne iletti. Heyet’in önerisinde delege seçimi için 10 Aralık Pazar, Patrik seçimi için ise 13 Aralık Çarşamba tarihleri öngörülüyordu. Sözkonusu tarihleri içeren yazı Değabah Karekin Bekçiyan’ın imzasıyla İstanbul Valiliği’ne iletilmişti. 

Bu dilekçeye İstanbul Valiliği’nin 6 Ekim’e kadar yanıt vermesi bekleniyor. Ancak Valiliğin Müteşebbis Heyet’teki bazı isimlere itiraz ettiği yönünde haberler Ermeni toplumu içinde konuşulmaya başlandı. 

Bu çerçevede İstanbul Valisi Vasip Şahin’in Ermeni toplumundan bazı isimlere “Müteşebbis Heyet’ten hoşnut değiliz. Bu heyetle seçim yapılmaz” mesajını ilettiği öne sürülüyor. Vali Şahin’in hangi isimlere hangi gerekçelerle itiraz ettiği konusunda bir netlik yok. Cumhurbaşkanlığındaki 30 Ağustos resepsiyonuna da bu nedenle Ermeni Patrikliği’nden herhangi bir ismin davet edilmediği kanısı hakim. 

Edinilen bilgilere göre henüz Valilik ya da devlet makamları ile herhangi bir temas kurulmuş değil. Müteşebbis Heyet üyeleri ise kendilerine ulaşmış herhangi bir resmi açıklama olmadığını, çalışmalarına devam ettiklerini, özellikle seçmen listelerine odaklandıklarını belirttiler. Öte yandan bu konudaki haberlerin ardından gelişmeleri ele almak üzere konuyla ilgili isimlerin 12 Eylül Salı  günü biraraya gelmesi bekleniyor. 

Müteşebbis Heyet üyeleri 4 Temmuz’da Patrikhane’de yapılan bir seçimle belirlenmişti. Seçimde vakıf yöneticileri ve Ruhani Kurul üyeleri hazır bulunmuştu. Seçilen isimler ve aldıkları oy oranları şu şekilde belirlenmişti: 

Sarven Sertşimşek (32 oy, asil)

Hosrof Köletavitoğlu (29 oy, asil)

Varujan Bulgan (28 oy, asil)

Tamar Karasu (25 oy, asil)

Haçik Canel (24 oy, asil)

Sarkis Çavuşyan (24 oy, asil)

Setrak Davuthan (23 oy, asil)

Nazaret Özsahakyan (23 oy, asil)

Sebuh Aslangil (22 oy, asil)

Antranik Kösedağ (21 oy, asil)

Sevan Çavuşyan (21 oy, asil)

Sarkis Külegeç (20 oy, asil)

Mıgırdiç Sertşimşek (20 ay, asil)

Garbis Duraslan (19 oy yedek)

Yetesya Tırtır (19 oy, yedek)

Arman Atınız (18 oy, yedek)

Tavit Damla (17 oy, yedek) 

Patrikhane kontenjanından ise şu isimler heyete seçilmişti:

Peder Goryun Fenerciyan, Peder Dırtad Uzunyan, Bedros Şirinoğlu, Toros Apik, Tatyos Bebek.

Bedros Şirinoğlu seçimin ardından yaptığı açıklamada, yoğun faaliyetlerini gerekçe göstererek heyetten ayrılmıştı.

Kategoriler

Toplum Güncel