İmroz Rum okulları 38 öğrenciyle ders başı yaptı

İmroz’da (Gökçeada)açılan Rum okulları bu yıl, fizik laboratuvarı, spor tesisi ve teknolojik yeniliklerle açılıyor.

Çanakkale’ye bağlı bir ilçe statüsünde olan adadaki Rum ortaokulunun 1964 yılında kapanmasıyla, yıllardır devam eden Rumca eğitim kesintiye uğramış; Türkleştirme politikaları sonucunda adadaki Rum nüfusu neredeyse tamamen erimişti. Rum toplumu, adada, uzun uğraşların ardından, 2013 yılında bir ilkokul, 2015 yılında ortaokul ve lise, 2016 yılında ise ana sınıfı açtı. Okullarda bu yıl 38 öğrenci ders başı yaptı. 

Zeytinli ve Kaleköy’de bulunan okulların altyapı sorunları da bu yıl neredeyse tamamen çözüldü. Binalar depreme karşı güçlendirildi. Bu yıl ayrıca, spor tesisi, amfi tiyatro, fizik laboratuvarı ve üç boyutlu bilgisayarların bulunduğu teknoloji sınıfları da tamamlandı.

İmroz Eğitim ve Kültür Derneği, yeni eğitim dönemi öncesinde bir açıklama yaptı. Dernek Başkanı Laki Vingas, okulların kurucu temsilcileri Anna Kuçomal ve İoakim Kamburopulos’un imzalarıyla yayımlanan açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

“Derneğimizin uhdesinde faaliyet gösteren Gökçeada Rum ana sınıfı, ilkokul, ortaokul ve lise okullarımızın yeni eğitim ve öğretim yılına 38 öğrenciyle başlıyor olmanın sevincini ve gururunu yaşamaktayız. Yeni dönemimizde kurumsal süreçlerini tamamlayarak girmenin gönül rahatlığı içindeyiz. Geçen yıl çalışmalarımız sonucunda okullarımızın altyapı sorunlarını, teknik ve sosyal ihtiyaçlarını çok büyük oranda karşıladık. Koymuş olduğumuz hedefler için bu yılda çok çalışarak kaliteli bir eğitimin yanı sıra çağdaş, çok kültürlü bireyler yetiştirmenin gayreti içerisinde olacağız. Bu gayretlerimize katkı sunan Millî Eğitim Bakanlığı camiasına ve ilkokulumuzu bizzat ziyaret ederek bizleri onurlandıran Bakanımız Sayın Dr. İsmet Yılmaz’a, adamızın yerel makamlarına, yurtdışındaki İmrozlular Derneklerine, İstanbul Rum vakıflarına, gönüllü velilerimize, Gökçeada halkına, destek veren herkese ve okullarımızın manevi büyüğü İstanbul Rum Patriği Sayın Bartholomeos’a candan şükranlarımızı sunar, öğrenci ve eğitmenlerimize başarılar dileriz.”  

 

Kategoriler

Güncel Azınlıklar



Yazar Hakkında