Dink davasında sanıklar ifade veriyor

Dink cinayetinin duruşması 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Bugünkü duruşmada FOX Tv Haber Müdürü Ercan Gün, gazeteci Muammer Ay ve Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi görevlisi Tevfik Cantürk savunmalarını yaptı.

Dink cinayetiyle ilgili aralarında jandarma ve polis görevlielerinin yargılandığı davada sanıklar savunmalarını yapıyor.

FOX Tv Haber Müdürü Ercan Gün, savunmasını yaptı. Ogün Samast’ın Samsun’da bayaraklı çekilen görüntülerini ilk kez kendisinin yayınlamadığını söyledi; algı operasyonu yaptığı iddialarını reddeti. 

Dink cinayeti davası İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam ediyor. Duruşmaya bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklarla tarafların avukatları da katıldı. 

Mahkemede Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi görevlisi Tevfik Cantürk savunmasını yaptı.

İddianamede Cantürk’ün, Dink cinayeti işlendiği gün Trabzon Jandarma İstihabrat görevlileriyle telefon görüşmeleri olduğu ve Erhan Tuncel’in yardımcı istihabrat elemanı yapılmasıyla ilgili rol oynadığı iddia ediliyor. 

‘Tuncel bana güven vermedi’

Cantürk savunmasında, Trabzon Jandarma görevlileri Okan Şimşek ve Veysel Şahin’le ortak operasyonlar sırasında tanıştığını ve cinayet günü kahvehanede oyun oynamak ve beraber yemek yemek için randevulaştıklarını söyledi. Telefon görüşmelerinin bu nedenle yapıldığını savundu. 

Cantürk, Trabzon Emniyet İstihabrat Şubesini yardımcı istihabrat elemanı olan Erhan Tuncel’in eleman yapılmasıyla ilgili de konuştu. 

Cantürk, McDonalds bombalamasından sonra Trabzon Emniyet İstihbarat Şubesinde görevli polis memuru Muhittin Zenit aracılığıyla, Erhan Tuncel’le görüştüklerini ve sadece iki görüşmede yer aldığını söyledi:

‘Bombalamadan sonra olay C Şubesine verdildi. O dönem C Şubesinde çalışıyordum.  Bombalamadan bir gün sonra failin Yasin Hayal olduğu ortaya çıktı. Muhittin Zenit, Yasin Hayal’i yaklamak için Erhan Tuncel’le görüşeceğimizi söyledi. İki görüşmeye katıldım. Bana zaten güven vermedi. Hayal’in İstanbul’a gideceğini söyledi ama nasıl gideceğini söylemedi. Tutarsızlıkları vardı. Bizi oyaladığını düşündüm. Zenit’in talebiyle muhbir yapıldı. Ben olaydan sonra İstihbarat R Şubesinde görevlendirildim. Erhan Tuncel’le hiç çalışmadım. Bir daha da görüşmedim.’

Dink ailesi avukatlarından Bakırcıoğlu’nun sorularını yanıtlayan Cantürk, Erhan Tuncel’in McDonalds bombalamasında fail olduğunu bilmediğini söyledi; ‘‘Bilseydik paketlerdik. Hiçbir İstihbarat görevlisi bombacıyı korumak gibi bir riske girmez’’ dedi. 

‘Pantolonun akıbetini bilmiyorum’

Bakırcıoğlu, McDonalds bombalamasından sonra Yasin Hayal’in kanlı pantolonun neden soruşturma makamlarına teslim edilmediğini sordu. Cantürk, pantalonu Emniyet’e getirdiklerini belirterek ‘’Muhittin Zenti, amirimiz Hüseyin Yılmaz’a söyledi, sonra yukarı çıktık, Ercan Demir’e de söyledi. Poşetin içindeydi. Ama sonrasındaki akıbetini bilmiyorum’’ diye konuştu. Jandarmayla yapılan bilgi alışverişlerinin amirlerinin talimatıyla yapıldığını söyledi. 

‘Devlet biliyormuş’

Cantürk’ün ardından tutuksuz sanıklardan Muammer Ay savunmasını yaptı. Ay, tetikçi Samast’ın Samsun’dan geçeceğine dair polis ve jandarma görevlilerini arayan gazeteci. 

Ay, Ogün Samast’ın adı ve Samsun’dan geçeceğine dair nasıl bilgi aldığını anlattı.

‘‘Dink’in öldürüldüğünü televizyondan öğrendim. Beni İstanbul’dan Merkezden aradılar. Katilin Ogün Samast olduğunu, Trabzonlu olduğunu ve Samsun’dan geçebilceğini söylediler, "operasyon yapılırsa haberiniz olsun" dediler. Ben de bunun üzerine Terörle Mücadele Şubesinden Yakup Kurtaran’ı aradım. Aynı zamanda Basın ve Halkla İlişkiler’e bakıyordu. Ogün Samast’ı söyledim. Bilmediğini söyledi. "Operasyon olursa haber verin" dedim. Daha sonra Jandarmadan Birol Ustaoğlu’nu aradım. Ustaoğlu’yla zaman zaman asayiş olaylarından tanıyorum. Onun da haberi yoktu. Zaten Ogün Samast olduğunu devlet biliyordu. Otobüs şöförüyle yapılan röportaj var. Samast, Samsun’a gelmeden daha 4 saat öncesinden polis şöförü uyarmış. Ogün Samast, Trabzonlu olduğu için ben ilgilendim. İstanbul’dan zaten hem bizi, hem Çorum’u hem de Trabzon’u aramışlar. O yüzden ilgilendim’’ diye konuştu. 

‘Tek haberle algı operasyonu mu olur?’

Duruşmada tutuklu FOX Tv Haber Müdürü Ercan Gün de savunmasını yaptı. Gün, Ogün Samast’ın Samsun’da yakalandıktan sonra TEM Şubesinde çekilen bayraklı görüntülerini yayınlayan gazeteci. 

Gün, Zaman gazetesinde 10 yıl çalıştığını ve işten çıkartıldığını söyledi. FOX TV’yle anlaştıktan sonra da Zaman gazetesinin tazminatını ödemek istemediğini ve bu nedenle Zaman gazetesine gidip gelmek zorunda kaldığını, Erkem Dumanlı’yla görüşme yapmak zorunda kaldığını anlattı. 

Gün cinayet görüntülerinin eline geçmesine ilişkin konuştu: 

‘‘22 Ocak’ta Vatan Gazetesi, Ogün Samast’ın tek kare fotoğrafını 'Jandarma'da çekilmiş' diyerek yayımlandı. Samast yakalandığında Jandarma Samsun Otogarında bir buçuk saat kalmıştı. Esas haberi patlatan Star gazetesi oldu. "Bu nasıl fotoğraf?" diye haber yaptı. Bizim müdürümüz Doğan Şentürk, bunun bir kamera görüntüsü olduğunu düşündü ve bunun peşine düştük. Görüntüler ayın 30’unda bize kargoyla geldi. Biz görüntünün tamamlanması için anos çekilmesi gerektiğini düşündük. Ben de ayın 31’inde editör talimatıyla Samsun’a gittim. Samsun’da anos çektik. Hiçbir anosta da jandarma demiyorum. Olay yerinin jandarma olduğunu düşündük. Emniyetmiş ve biz bunu ertesi gün düzelttik. Haberdeki maddi bir hata nasıl algı operasyonu olur. Tek bir haberle nasıl bir algı yaratılır? Görüntüler bana kargoyla geldi. Haber kaynaklarımın tespit edilmemesi için Jandarmayı aradım. Jandarmayı kendi cep telefonumla aradım. Jandarmayı aradığımı kimse bilmiyor. Bunu kimseye anlatmadım. Haberde kullanmadım. Böyle algı mı olur.’’

Gün, FETÖ PYD ilişkisi iddialarını da reddettti. ‘‘Olayın olduğu dönemde FETÖ PYD diye bir örgüt olduğunu bilmem mümkün değildir’’ dedi.  

Ercan Gün’ün savunmasına yarın devam edilecek. 


Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.