Dink cinayeti davasında 5 kişi tahliye edildi

Dink cinayeti davasında sanıklardan Samsun Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi amirlerinden Metin Balta ve Ahmet Çetiner, Trabzon Jandarma İstihbrat Şubesi görevlilerinden Ergün Yorulmaz, Hüseyin Yılmaz ve Gazi Günay tahliye edildi. Bir sonraki duruşma 4-5 ve 7-8 Aralık tarihine ertelendi.

Dink cinayeti davası 4. gününde devam etti. Dün savunmasını yapan Trabzon Jandarma İstihbarat Şubesi görevlisi Okan Şimşek savunmasını tamamladı. Şimşek’in sorgusuna başlandı.Şimşek, cinayet öncesinde bilgi veren Coşkun İğci’yi tehdit etmediğini savundu, ‘Tehdit etseydim alasını yapardım’ dedi.  

Şimşek, soruları yanıtladı. Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, Coşkun İğci’nin Yasin Hayal’e ait olduğunu söyleyerek verdiği telefon numaralarıyla ilgili işlem yapılıp yapılmadığını sordu. Trabzon Jandarma İstihabratın diğer görevlisi Veysal Şahin, daha önceki ifadelerinde telefon numlararı aldıklarını söylemişti.  

‘Tehdit etmedim’

Okan Şimşek, Şahin’in ifadelerini reddederek, telefon numaralarıyla ilgili bir husus geçmediğini, İğci’den aldığı bilgilerle ilgli görev sonuç raporu yazmadığını ama üstlerine bilgi verdiğini savundu. 

Yasin Hayal’in Hrant Dink’i öldürmek için hazırlık yaptığı bilgisini Jandamraya bildiren Coşkun İğci, cinayetten sonra, Dink cinayetiyle ilgili jandarmaya verdiği bilgileri kimseye anlatamamsı yönünde tehdit edildiğini anlatmıştı. Bakırcıoğlu, bu görüşmeyi sordu. 

Şimşek, ‘’Coşkun İğci’yle üç görüşmemiz var. Temmuz 2006 ortalarında. Ağustos ayı içinde ve üçüncüsü 22 Ocak 2007 tarihinde. Bu son görüşmenin yapıldığı gün pazartesidir. Sabah istihabrat toplantısında  bu konu gündeme geldi. Şube Müdürümüz, Albay Öz’e Coşkun İğci’yle görüşsünler başka bilgi var mı, bize anlattıklarını kimseye anlatmasın dedi. Biz İğci’nin iş yerine gittik. Bize ilk söylediği şey beni almaya mı geldiniz dedi. İğci orada görüşmeyi kabul etmeyince Terminal bölgesinde araç içine aldık. Oturacak yer yoktu. Araçta konuştuk. Veysal Şahin, konuştu. O irtibatlıydı o yüzden o konuştu. Başka kimseye anlattın mı dedi. İğci, bir anda sinirlendi. Benim hasmım yok düşmanım yok ben size bu bilgileri verdim bunu değerlendirmediniz. Dedi kapıyı çekip çıktı. Biz kendisini tehdit etmedik. Ben daha sonra yolda karşılaştım. İstanbul’da hakkınızda ifade verdim dedim. Tehdit edilecek yer orasıydı. Tehdit etseydim tehditin alasını yapardım.’’

Şimşek, adli yetkisi olmadığını bu nedenle savcılara bilgi vermediğini, adli süreçleri İl Jandarma Komutanın yürüttüğünü söyledi. 

Şimşek, MİT’ten kimseyi tanımadığını söylerek ‘Tanımak da istemezdim’ dedi.

‘Görev için İstanbul’daydık’ 

Şimşek hakkında iddianamede Dink cinayeti öncesinde, Dink’in evi ve işyeri çevresine keşif yapan Jandarma ekibinde olduğu iddia ediliyor. Şimşek, dün görev için İstanbul’da olduğunu, Küçükçkemce ve Ambarlı’da olduğunu, yemek yemek  için Bakırköy’de olduklarını söylemişti. 

Avukat Bakırcıoğlu, HTS kayıtlarında ise başka yerlerde olduğunun görüldüğü, telefonun Fatih’ten sinay verdiğini, Küçükçekmece’den sinyal bilgisi olmadığını ifadesiyle kayıtların çelişkili olduğunu söyledi. 

Şimşek, ‘‘Bakırköy içinde bir iki arkadaşla görüştük. Araç kiraladık ve Küçükçekmece Asayiş Bürosuna gittik. Bize akşam vardiyasından görevli vereceklerini söyledik. Polis, yaklayacağımız şahısla ilgli yaklama emri istedi. İşi yokuşa sürdü Sonra İstanbul Jandarma Komutanlığıyla görüştük. Oradan yaklama emrini almamız istendi. Gazi Günay, gidip yaklama emrini aldı. Toplu ulaşımla gitti. Sonra kendisini yeniden Bakırköy’den aldık. Sonra Vatan Emniyete gittik. Yanımızdaki polis memurları Vatan Emniyet’ine evrak bırkmaları gerektiğini söyledi. O nedenle gittik.’’ 

Savcı, 4 kişi için tahliye talep etti 

Cumhuriyet Savcısı, mütalasında tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini talep etti. Savcı, Samsun Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi amirlerinden Metin Balta, Samsun Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi nöbetçi amiri Ahmet Çetiner, Trabzon Jandarma İstihbrat Şubesi görevlilerinden Ergün Yorulmaz ve Gazi Günay’ın tahliye edilmesini talep etti.  

Yargılaması devam eden iddianamede, dönemin Yorulmaz ve Günay’ın 8 Ağustos 2006’da Trabzon’dan İstanbul’da gelerek Dink’in evi ve iş yeri etrafında keşif yaptıkları telefonlarının bu bölgeden sinyal verdiği iddia ediliyor. 

5 kişi tahliye edildi

Mahkeme heyeti açıkladığı kararında, Samsun Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi amirlerinden Metin Balta, Samsun Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi nöbetçi amiri Ahmet Çetiner, Trabzon Jandarma İstihbrat Şubesi görevlilerinden Ergün Yorulmaz, Hüseyin Yılmaz ve Gazi Günay’ın tahliyesine karar verdi.

Kategoriler

Güncel