Kadim Aziz Paul yolu tehdit altında

Isparta’da bulunan kadim hac rotası Aziz Paul yolu, mermer ocaklarının tehdidi altında.

Isparta ve çevresinde bir süredir kontrolsüzce açılan onlarca mermer ocağı sadece bölgenin ekosistemini değil, kadim inanç merkezlerini ve kültürel mirası da tehdit ediyor. 

Antalya’nın 10 kilometre doğusundaki Perge ile Eğirdir Gölü’nün kuzeydoğusundaki Yalvaç arasında yer alan 500 kilometrelik Aziz Paul Yolu da mermer ocağı madenlerinden nasibini alıyor. 

Erken dönem misyonerlerinden Kilikyalı Aziz Paulus’tan adını alan yol, Hristiyanlığın Avrupa’ya, oradan da dünyaya yayılmasına ön ayak olan azizlerden biri olan Aziz Paul’ün Hristiyanlığı yayarken kullandığı rota olması itibariyle Hristiyanlık tarihinde önemli bir yere sahip. İki bin küsur yıldır hac yolu olarak bilinen bu rota, aynı zamanda Likya yoluyla birlikte Anadolu’da en çok bilinen iki yürüyüş rotasından biri ve en zor rotalardan biri olarak biliniyor. 

115 ocak 

Aziz Paul yolu güzergahı üzerinde bulunan yerleşimlerden biri olan 2 bin 800 nüfuslu Sütçüler ilçesine de onlarca mermer ocağı yapılması planlanıyor. Mermer ocaklarına karşı mücadele etmek için iki sene önce kurulan Sütçülerliler Dayanışma Platformu’ndan Mahmut Leventoğlu Agos’a yaptığı açıklamada, şimdiye kadar sadece Sütçüler ilçesinde 115 mermer ocağı ruhsatı verildiğini, sekiz mermer ocağının da faaliyette olduğunu belirtti. Bazıları ÇED sürecinde bazısı da ruhsat aşamasında olan bu mermer ocaklarıyla ilgili son olarak 27 Eylül’de bir başvuru kabul edildi; Isparta Valiliği’ne bağlı Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, son olarak Sütçüler İlçesi Kuzköy’de yapılan mermer Ocağı başvurusunu 27 Eylül tarihinde kabul etti, ÇED sürecinin başladığını duyurdu.  

Mahmut Leventoğlu, Sütçüler’de bir senedir bölgedeki arıcılarla görüşmeler yaptıklarını, mermer ocakları nedeniyle arı ölümlerinin başladığını, fidanların da etkilenmeye başladığını belirtiyor.

Kategoriler

Güncel Türkiye Yaşam



Yazar Hakkında

1987 İstanbul doğumlu. Agos web sitesinin editörü; insan hakları, ifade özgürlüğü, çevre hareketleri, güncel politika ve yaşam haberleri yapıyor.