Bağdat'tan Kerkük'e operasyon başladı

Irak ordusu ve Şii milis gücü Haşdi Şabi'ye ait güçler, Pazar gece yarısından sonra Kerkük'ün güneyinde yer aldıkları bölgelerden, Kerkük'e doğru ilerlemeye başladı.

Reuters’da yer alan habere göre, Irak devlet televizyonu, Irak Hükümeti’nin bugün erken saatlerde Kerkük’de ‘geniş alanları’ kontrol altına aldığını iddia etti. Fakat Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) bu iddiaları reddetti. 

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, Kerkük'ün güneyindeki Tazehurmatu ve Selahaddin Eyaleti'ne bağlı Tuzhurmatu'dan çatışma haberleri geliyor.

Irak Başbakanı Haydar İbadi, güvenlik güçlerine, halk ve Peşmerge ile işbirliği içinde Kerkük'te güvenliği tesis etme emri verdiğini açıkladı.

Açıklamada, Kerkük’ün güneyindeki çeşitli pozisyonların ele geçirildiği, alınan yerler arasında Kuzey Gaz Şirketi rafinerisinin bulunduğu da belirtildi. Bir IKBY hükümet yetkilisi ise Reuters’e yaptığı açıklamada petrol sahası ve hava sahalarının halen IKBY kontrolünde olduğunu söyledi. 

Erbil merkezli yayın kuruluşu Rudaw, Tal Alwad ve Tazehurmatu'daki KYB (Kürdistan Yurtseverler Birliği) Peşmergeleri’nin bulundukları yerlerden çatışmadan çekildiğini bildirdi.

ABD gelişmeleri 'kaygıyla' izlediğini belirtti ve taraflara diyalog çağrısı yaptı.

Irak ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki tartışmalı bölgeler arasında yer alan Kerkük üzerinde Bağdat ve Erbil'in yaşadığı gerilim son olarak, IKBY'nin bağımsızlık referandumuna Kerkük'ü de dahil etmesi üzerine derinleşmişti.

Kategoriler

Güncel



Yazar Hakkında