Adli Tıp, Jandarmayı tespit etti

Gazetemizin kurucusu ve genel yayın yönetmeni Hrant Dink’in vurulduğu gün, Agos gazetesi çevresinde olduğu iddia edilen Jandarma görevlileriyle ilgili olarak Adli Tıp Kurumu incelemesini tamamladı. 10 yıl sonra yapılan incelemede görüntülerdeki kişilerden birinin İstanbul Jandarma İstihbarat görevlisi Emre Cingöz’e benzediği tespiti yapıldı. Cingöz’ün olay yerinde olduğuna dair daha önce de diğer Jandarma görevlisi Yusuf Bozca ve tetikçi Ogün Samast’ın teşhisi vardı.

Hrant Dink’in katledilmesinin ardından geçen 10 yılın ardından soruşturmanın kapsamı genişletildi.. Düzenlenen iddianameler sonucunda  o dönem İstanbul ve Trabzon’da görev yapan Emniyet ve Jandarma görevlileri hakkında yargılama başladı. Soruşturmanın ortaya çıkardığı en önemli bulgulardan biri, cinayet gününe dair ortaya çıkan görüntüler ve telefon trafikleriydi. Yargılaması devam eden iddianamede,  Hrant Dink’in öldürüldüğü 19 Ocak 2007 günü, Dink’in öldürüldüğü Agos gazetesinin etrafında bazı jandarma görevlilerinin olduğuna dair kuvvetli iddialar var. 

İstanbul Jandarma Komutanlığı İstihbarat Görevlileri Emre Cingöz, Hacı Şefik Şimşek, Ali Barış Sevindik, Ecevit Emir, Yavuz Karakaya ve Bekir Yokuş’un cinayet günü, Agos Gazetesi çevresinde oldukları iddia ediliyor. Yargılamayı yürüten İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, görüntülerdeki kişilerin tespit edilmesi için Adli Tıp Kurumu’ndan inceleme yapılmasını istemişti. Adli Tıp Kurumu incelemesini tamamlayarak raporunu mahkemeye gönderdi.

Benzerlik tespit edildi

Adli Tıp Kurumu, yaptığı incelemede İstanbul Jandarma görevlilerinden Emre Cingöz’ün görüntülerde görülen kişiyle benzerlik taşıdığı tespitinde bulundu. Raporda, diğer jandarma görevlilerinin ise tespit edilmesi için yeterli görüntü verisi olmadığı kaydedildi. Adli Tıp Kurumu, ayrıca incelemenin sürdürülmesi için İstanbul Jandarma görevlilerinden Yavuz Karakaya’nın yeniden fotoğraflarının çekilerek gönderilmesini istedi. Raporda görüntülerde yer alan bir kişi ile Ali Barış Sevindik’in görüntüsü arasında farklılık bulunduğu belirtildi.

 Mahkeme, görüntü tespitlerinin yapılması için cinayet gününe ait, olay yerini gören Akbank’a ait para çekme makinesi kamerasının görüntülerini de Adli Tıp Kurumu’na göndermiş ancak görüntüler arızalı gönderildiği için inceleme yapılamamıştı. Adli Tıp Kurumu, mahkemeye gönderdiği raporunda, görüntülerin yeniden gönderilmesi halinde incelemenin devam edeceğini de bildirdi.

Dink Ailesi avukatları, cinayetin hemen ardından bu incelemelerin yapılmasını istemişti, ancak yargı makamları bu soruşturmayı yıllar sonra yapmaya başladı.

Teşhisler var

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada, jandarma görevlilerinin cinayet günü Agos etrafında olduklarına dair delillere de ulaştığını belirtmişti. Jandarma görevlilerinin kullandığı telefon numaralarına ilişkin tespitlerde, telefonlarının Agos gazetesi çevresinde sinyal verdiği bilgisine ulaşıldı. Ayrıca tetikçi Ogün Samast da bazı jandarma görevlilerini teşhis etmişti.

Samast, daha önce savcılığa verdiği ifadesinde, cinayet günü cinayetin azmettiricilerinden Yasin Hayal’i aradığını, kendisini takip eden şahıslar olduğunu söylediğini ve bunun üzerine Hayal’in kendisine “Merak etme onlar bizden” dediğini anlatmıştı.

Soruşturma safhasında, dönemin İstanbul Jandarma İstihbarat görevlilerinden Yusuf Bozca da Emniyet ifadesi sırasında olay yerindeki jandarmaları teşhis etmişti. Bozca, mahkemede teşhisi reddetmişti ancak Emniyet’te kendisine gösterilen 15 kişiden 6’sını teşhis etmişti. Bozca’nın Emre Cingöz olarak yaptığı teşhis için Adli Tıp Kurumu “Benzerlik taşıyor” tespitinde bulunmuş oldu. 

Kategoriler

Güncel Dink Davası



Yazar Hakkında

1985 doğumlu. Güncel politika, insan hakları, azınlık mülkleri ve Kürt meselesi üzerine haberler yapıyor. Musa Anter Gazetecilik Ödülleri 2008 yılı en iyi haber ödülü sahibi.