Türkiyeli Yahudilerin kültürüne yolculuk

500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi, 5 Kasım Pazar, Yahudi Kültürü Avrupa Günü çerçevesinde bir dizi etkinliğe ev sahipliği yapacak. Etkinlik kapsamında Türkiyeli Yahudilerinin kültürü tanıtılacak.

Yahudilerin kültürel ve tarihi mirasını tanıtmak amacıyla Avrupa’da 35 farklı ülkede organize edilen Yahudi Kültürü Avrupa Günü Etkinlikleri’nin Türkiye ayağı 5 Kasım’da yapılacak. Tamamı halka açık olan etkinliklerde müzik dinletileri, söyleşiler, kitap tanıtımları, belgesel film gösterimleri ve sergiler yer alacak. 

‘Anadolu Yahudileri’ ve Sefarad müziği

Yahudi tarihi üzerine çalışmalar yapan Dr. Siren Bora, ‘Anadolu Yahudileri’ adlı son kitabında, Anadolu topraklarında 2600 yıllık bir geçmişi olan Yahudilerin tarihsel kökenlerini somut belgeler ışığında açıklıyor. Etkinlikler kapsamında, önsözünü Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın kaleme aldığı kitabın tanıtımı yapılacak.

Daha sonra, Osmanlı Türk Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi’nin direktörü Karen Gerson Şarhon’un Sefarad müziği konulu, dinletili sunumunun ardından, Yako Taragano ve Sefarad İlahileri Korosu, misafirlere, Sefarad sinagog ilahilerinden oluşan bir konser verecek. 

Üç ayrı fotoğraf sergisi

Silvyo Ovadya’nın küratörlüğünde hazırlanan ‘Osmanlı’da Yahudi Kıyafetleri’, Alberto Modiano’nun küratörlüğünde hazırlanan ‘İstanbul Sinagogları’ ve Focus Fotoğraf Grubu üyelerinin çektiği karelerden oluşan ‘Usta Eller’ başlıklı fotoğraf sergileri, gün boyu, üç ayrı alanda ziyarete açık olacak. Ayrıca, yine gün boyu, hep yoğun bir Yahudi nüfusu barındıran Galata semti ve 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi rehberler eşliğinde gezilebilecek, Enver Arcak’ın hazırladığı, Ankara Yahudilerini anlatan ‘Hermana’ adlı belgesel izlenebilecek.

Günün son etkinliği ise, Aşkenaz ritüellerine göre hazırlanan temsili Yahudi düğünü ve dans gösterisi. Etkinlikler, Neve Şalom Sinagogu’ndaki düğünün ardından, Şemeş Karmiel’in danslarıyla son bulacak. 



Yazar Hakkında