Aras Yayıncılık TÜYAP’ta

Aras Yayıncılık, 4-12 Kasım arasında yapılacak olan 36. İstanbul Kitap Fuarı’nı çeşitli türlerde sekiz yeni kitapla karşılıyor. Listede Zabel Yesayan, Nancy Kricorian, Hagop Mıntzuri, Şeyhmus Diken gibi yazarların eserlerinin yanı sıra, Murat Ataş’tan bir ilk roman ve iki de tarih kitabı bulunuyor.

İki yıl içinde Zabel Yesayan’ın üç kitabını yayımlayan Aras, bu yıl yazarın 1903’te tefrika edilen, sonrasında ise unutulan romanı ‘Isbasman Srahin Meç’i (Bekleme Odasında) basıyor. İstanbul’da çıkan haftalık gazete Dzağig’de tefrika edilen eser, Paris’teki bir doğumhane ve bu doğumhanenin sancılı kadınlarını konu alıyor. Kitap, Yesayan’ın bugüne kadar hiç yayımlanmamış olan, Aras Yayıncılık’ın derlediği üç romanını yan yana getiren serinin ilk kitabı.

Yayınevinin fuar programında Türkçe yazılmış bir roman da yer alıyor. Murat Ataş, ‘Armine - Çorak Dağ’ın Sürgünü’ adlı eserinde, Sivas’ta, Ermeniler ve Türklerin bir arada yaşadığı bir köyde I. Dünya Savaşı’yla başlayan ölümcül fırtınaya tutulan köylülerin hikâyesini Armine adlı bir genç kadının gözünden anlatıyor. Nancy Kricorian’ın ‘Ekmek ve Ateş Düşleri’ ise, üst sınıf bir Amerikalı olmaya çalışırken rastlantılar sonucu hayatı değişen bir genç kızın aşk acısı, kimlik bunalımı, aile ilişkileri ve depresyon gibi sorunlarına mizahi bir bakışla yaklaşan, güçlü bir roman. 

Mıntzuri ‘İstanbul Anıları’yla döndü

1897-1940 yıllarını kapsayan ‘İstanbul Anıları’nda, ailesiyle birlikte İstanbul’a fırıncılık yapmaya gelen çocuk yaştaki Hagop Mıntzuri, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki günlük yaşamı, Beşiktaş ve Hisar’daki esnafı, Cuma Selamlığı’nda gördüğü padişahları, Galata’yı, Pera’yı, Boğaz’ı anlatıyor. Köyü Armıdan’a döndükten sonra bir dizi tesadüf sonucunda kendini yeniden İstanbul’da bulan Mıntzuri, kitabın ikinci kısmında Cumhuriyet sonrası İstanbul’una tanıklık ediyor. Uzun yıllardır baskısı bulunmayan eserin Aras Yayıncılık tarafından hazırlanan basımında, metinlere, Yetem Çubukçuoğlu’nun arşivinden İstanbul kartpostalları eşlik ediyor.

Aras’ın yeni kitapları arasında sadece İstanbul’a değil Diyarbakır’a dair anılar da var. 20. yazarlık yılını 20. kitabı ‘Ahım Var Diyarbakır’la kutlayan Şeyhmus Diken, bu kez Diyarbakır’a dönen, dönme hevesiyle yaşayan veya hevesi kursağında kalan Ermenileri anlatıyor. Ünlü tarihçi Richard G. Hovannisian’ın derlediği 14 ciltlik ‘Tarihi Kentler ve Ermeniler’ dizisinin üçüncü kitabı ‘Harput’ ise Ermeni tarihinin Altın Ovası’nın yanı sıra Malatya, Arapkir, Eğin ve Dersim yörelerini ele alıyor.

Yayınevinin fuar öncesi bastığı bir diğer inceleme kitabı da, Dikran Mesrob Kaligian’ın ‘Taşnaklar ve İttihatçılar’ başlıklı çalışması. Kaligian, bugüne dek ele alınmamış belgeler ışığında, Taşnaktsutyun’un Meşrutiyet dönemindeki stratejilerini, faaliyetlerini ve Abdülhamid istibdadını devirme mücadelesindeki müttefiki İttihat ve Terakki Cemiyeti’yle ilişkilerini inceliyor.

Aykırı harfler ve fikirler

TÜYAP İstanbul Fuar Merkezi’nde 3. Salon 603D numaralı stantta yer alacak yayınevinin bu yılki fuar teması ‘aykırı harfler, aykırı fikirler’ başlığını taşıyor. Çeşitli diller ve alfabelerin ayrıksı ses ve harflerine dikkat çeken yayınevi Ermenice, Türkçe, Kürtçe ve Yunanca alfabeden harfleri, Hulusi Tütüncü’nün hazırladığı tasarımlarla hem fuar standına, hem de bez çantalarına ve defterlerine taşımış. 

Çocuklara çıkartmalı Ermenice sudoku

Aras’ın yeni kitaplarından biri de 4-7 yaş arası çocuklar için hazırlanan ‘Kuynzkuyn Sudoku’ (Rengârenk Sudoku). Harfleri, sayıları ve çeşitli geometrik şekilleri tanıtan kitap, çocukların doğru karar verme yetilerini güçlendiriyor ve belirli bir konuya odaklanmalarına yardımcı oluyor. Üç kitaplık bir set olarak tasarlanan serinin diğer iki kitabı Kasım ve Aralık’ta yayımlanacak. 

Aras yazarlarının imza günleri

Şeyhmus Diken

4 Kasım Cumartesi, 13:00-15:00 

5 Kasım Pazar, 13:00-19.00

Hüseyin Irmak

4 Kasım Cumartesi, 15:00-17:00

Mıgırdiç Margosyan

5 Kasım Pazar, 15:00-17:00

8 Kasım Çarşamba, 15:00-17:00

11 Kasım Cumartesi 15:00-17:00

12 Kasım Pazar, 15:00-17:00

Mahir Özkan

9 Kasım Perşembe, 17:00-19:00

Zakarya Mildanoğlu

10 Kasım Cuma, 15:00-17:00


 

Kategoriler

Kültür Sanat Edebiyat

Etiketler

Aras Yayıncılık


Yazar Hakkında