Ateşyan Surp Giragos Kilisesi'nde: Bunu yapan Tanrı'nın yarattığı kul olamaz

Diyarbakır'ın merkez Sur İlçesi'ndeki Surp Giragos Ermeni Kilisesini iki yıl aradan sonra ziyaret eden Başepiskopos Aram Ateşyan, kilisenin harap hale getirilmesine isyan etti: ”2 yıl önce buraya geldim. Ermeni Katolik ve Protestan kiliseleri mukayese ederken sevindim. İçlerini sadece kirletmişlerdi. Ama, bugün gelip gördüm her tarafını balyozla kırmışlarHoran dediğimiz yerler hepsi paramparça oldu. Bunu yapan Tanrı'nın yarattığı kul, insan olamaz.”

DHA’da yer alan habere göre kendisi de Diyarbakır Silvan doğumlu olan Ateşyan, operasyonlar sonrası halen yasaklı bölgede yer alan ve tahrip edilmiş olan Surp Giragos Ermeni Kilisesi’ni ziyaret etti. Duvarlarında delikler açılan, süsleme ve camları kırılan ve tahrip edilen kiliseyi gezen Aram Ateşyan'a, Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen bilgi verdi. 

Ateşyan kiliseyi gezdikten sonra yaptığı açıklamada şunları söyledi: 

“Bugün bırakın mahalleyi Tanrı'nın dua evi olan kiliseler, camiler harabe halindeler. Bunu yapana biz insan diyemeyiz. 2 yıl önce buraya geldim. Ermeni Katolik ve Protestan kiliseleri mukayese ederken sevindim. İçlerini sadece kirletmişlerdi. Ama, bugün gelip gördüm her tarafını balyozla kırmışlar. O el işlemeleri 3 yıl sürdü. Horan dediğimiz yerler hepsi paramparça oldu. Üzüntüden başka ne hissedebilirim. Ermeni Surp Gragos Kilisesi, yanındaki Keldani kilisesi ve 500 metre uzaklıktaki Ermeni Katolik Kilisesi, Ermeni Protestan Kilisesi alanında yaşayanların yüzde 97'isi Ermeniydiler. Burası Hıristiyan Mahallesi'dir. Bizim bir yazarımız buraya Gavur Mahallesi derdi. Bugün bırakın mahalleyi Tanrı'nın dua evi olan kiliseler, camiler harabe halindeler.”

“Bu alanda bizim bir eserimzi var. Binlerce sene burada yaşamışız, eserler bırakmışız. Bu eserleri bir seferde kendini bilmez kişiler tarafından yok edilmesi aynı zamanda ülkeye zarardır. Bu eserler ülkenin zenginliğidir. Burası sadece bize ait değildir. Bu devlete, bu topraklara ait. Bunu yok etmek insanlığa sığmaz. ve devletin önünde bu en büyük suçtur. Kimler yaptı bilinmiyor, yakalanmıyor, etraf boş. Her duvardan bir kapı açılmış. Han gibi isteyen girip çıkıyor ve bu kutsal mekanı kirletiyorlar.” 

Aram Ateşyan, bundan sonra ne yapılacağı ile ilgili olarak ise, kilisenin 3 milyon dolar harcanarak restore edildiğini, şimdi ise eski halinden bile kötü durumda olduğunu söyledi: “Bundan sonra yapılması için topu Vakıflar Bölge müdürlüğüne, Emniyete, Vilayete, Kültür Bakanlığı'na attık. Onlar ilgilenecekler. Benim malımı onlar koruyacaklar. Daha doğrusu benim malım olmaktan fazla bu ülkenin malıdır. Onlar koruyacaklar. Ermeni Katolik kilisesi, Ermeni Protestan Kilisesi onarıldı. Ama bizim kiliseye hala el değmemiştir. Acaba tapusu bende diye mi burası en son kalıyor. Diğerleri Vakıflara aittir. Bir an önce hangi merci ilgileniyorsa, Kültür Bakanlığı mı, Vakıflar Gelen Müdürlüğü mü, Emniyette mi her kimse bir an önce önlemlerini alsınlar ve onarım çalışmalarını başlatmalarını rica ediyorum” dedi.

Kategoriler

Güncel Türkiye



Yazar Hakkında